Smuggelsprit för niondeklassarna?

Trots att motsatsen ofta hävdas så hindrar inte Systembolagets monopolförsäljning av öl och alkohol starkare än folköl våra niondeklassare från att dricka sig berusade. Det visar undersökningen från ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other drugs)som publicerades i mars. Undersökningen genomfördes år 2007.

Sverige, som har den högsta åldern i Europa för lagligt inköp av öl och annan alkohol som är starkare än folköl, ligger i mitten och inte sist i statistiken för ESPAD, när det gäller hur ofta 15-16-åringar druckit alkohol det senaste året och hur ofta de har varit fulla.

I Sverige har 71 procent av de tillfrågade 5-16 åringarna druckit alkohol det senaste året och 37 procent av de tillfrågade har också varit rejält onyktra. De svenska 15-16-åringarna dricker mer när de blir fulla än vad man gör i nästan hela övriga Europa, 4,2 cl rent sprit jämfört med 5,2 cl ren sprit.

I de länder där ungdomarna berättar att de dricker ganska ofta (Italien, Frankrike, Portugal) är totalintaget betydligt lägre, 4,2 cl ren alkohol, än i länder där ungdomarna berättar att de dricker mer sällan. (Sverige, Ungern).

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*