Tungt kriminella säljer alkohol till ungdomar

2007-09-19 – Vid ett seminarium idag, onsdag, presenterades en omfattande rapport med fakta om smugglingen av alkohol till Sverige under åren 2002 till halvårsskiftet 2007. Fakta om smugglarna, varorna och kunderna.

Rapporten konstaterar att 313 miljoner liter öl, 25 miljoner liter vin och 26 miljoner liter sprit har smugglats till Sverige under perioden 2002 till 2006. Värdet av den alkoholen uppgår till 13,8 miljarder kronor varav undandragna skatter uppgår till 10,9 miljarder kronor.

Vidare konstaterar rapporten att 40 procent av ungdomarna som köpt smugglad alkohol har köpt den i en lägenhet, ett garage eller i någon annan privat lokal. Lika många har köpt via ett telefonnummer till någon som levererat alkoholen och 10 procent har köpt alkohol i en jourbutik eller liknande.

34 procent av smugglarna och försäljarna som förser ungdomarna med köpmöjligheter har tidigare dömts för andra
brott som t ex våldsbrott, narkotikabrott och vapenbrott.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*