Stängda gränser en våt dröm

Ibland kan man få uppfattningen att alla politiker vill stänga gränserna till Sverige så att vi kan sköta oss själva och våra egna spörsmål utan att någon lägger sig i. Så illa är det nog inte. Men många politiker skulle nog gärna vilja att gränserna inte var fullt lika öppna som de är. I alla fall är det så man måste tolka Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglunds debattartikel i DN i helgen.

I sin artikel vill han, förutom att annonsera i TV, också minska införselkvoterna av alkohol.  Det är här den våta drömmen om stängda gränser kommer in.  Det är skönt att Göran Hägglund upptäckt att det smugglas och säljs en massa olaglig sprit till våra ungdomar. Men så enkelt går det nog inte att lösa problemen med att våra ungdomar dricker smuggelsprit. Inte heller problemet att Systembolaget bara säljer drygt hälften av den alkohol som är starkare än folköl i landet.

 Dessutom skulle nog inte EU tillåta det.

Däremot kan man, om man vill få kontroll igen över hur vi dricker i Sverige, sänka alkoholskatten. Kostar en öl lika mycket i Sverige som i Tyskland, finns det ingen anledning att  åka över gränserna för att handla. Och våra bryggerier slipper exportera öl till Tyskland som svenskarna sen åker ner och köper och tar hem igen. Med sänkt alkoholskatt skulle vi spara både miljön och våra ungdomar. Utan att stänga gränserna.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*