Ingen klimatvarning på flaskvatten

Att larma om miljöfrågor som egentligen är symbolfrågar borde vara förbjudet. Det inte bara oroar i onödan, det kan också minska försäljningen av helt nyttiga matvaror och i värsta fall ta bort dem helt från marknaden.  Ska man larma ska det vara om något viktigt och riktigt. Inte om symbolfrågor.

Fast det håller inte riktigt Konsumentföreningen i Stockholm med om. Idag gick föreningen ut med ett pressmeddelande som hävdar att det spelar egentligen ingen roll om flaskvatten är miljöfarligt eller inte, för man ska inte dricka det. Och man ska absolut inte jämföra den totala klimatpåverkan som flaskvatten har eftersom flaskvatten alltid har en större miljöpåverkan än vad kranvatten har. Tycker Konsumentförningen.

Fast vill man göra sitt till för att minska klimatpåverkan och det är väl ändå det som måste vara målet,  finns det viktigare saker att dra ner på än flaskvatten. Flyg och resor till exempel. Eller en torktumling.

Att dricka vatten på flaska är inte miljöfarligt. Det motsvarar en torktumling om året för en hel årskonsumtion, 25 liter, eller ett par hamburgare. Det har Svenska Miljöinstitutet IVL konstaterat efter att ha gjort en mycket grundlig livscykelanalys LCA på vattnet. Så fortsätt njut av svenskt flaskvatten när du är på språng, när du ska ha det lite festligt eller bara är sugen på gott vatten.

2 Comments

    Glasvän  26 maj, 2009 at 12:39

    Nej, men vad får vi i oss mer än vatten när vi dricker ur plastflaskor? En tysk undersökning visade att ämnen i plastflaskor migrerar ut i innehållet:
    http://www.springerlink.com/content/515wg76276q18115/fulltext.pdf

    P3  20 juli, 2017 at 21:24

    Ganska patetiskt hur flaskvattenbolagen försöker rädda sitt skinn genom att få flaskvatten att låta så bra när det i själva verket är den största bluffen. Cirka 1000 gånger dyrare än kranvatten. Absurt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*