EU-kandidaternas svar i öl-enkäten – en beklämmande historia

Man skulle kunna tro att vi var tillbaka på tidigt 1900-tal när förbudsmentaliteten med motbok och allt rådde i Sverige. Det är nämligen en sorglustig historia att läsa de svar som nästan samtliga EU-kandidater från riksdagspartierna ger uttryck för i Sveriges Bryggeriers enkät om bland annat gränshandel. Mer förbud, minskad frihet, minskade införselkvoter och stoppad marknadsföring är vad samtliga företrädare, utom moderaternas, förespråkar.

Som företrädare för branschförbundet för öl är det beklämmande att se svaren. Dels för att öl innehåller så oerhört lite alkohol jämfört med både sprit och vin vilket partiföreträdarna inte vill eller kan inse. Dels för att det där med förbud är så före EU-signerat.

Kandidaterna drömmer om en tid före EU för att få stopp på de problem de faktiskt själva varit med att skapa. Hur då? Jo de drar ner på antalet tulltjänstemän, de drar ner på antalet poliser som skulle sätta fast smuggelskurkarna, de låter tingsrätter och andra instanser frikänna smugglare som ska ha tusentals liter alkohol i olika former till ”privat bruk”.
Och de vägrar att erkänna att sänkta skatter på öl skulle innebära att vi skulle få kontroll på ölförsäljningen i landet, eftersom alla, och jag menar alla, skulle gå till Systembolaget och köpa sin öl då istället för att köpa av kriminella försäljare utan ansvar för vare sig folkhälsa eller våra ungdomar.

Jag skulle önska en större förståelse av våra europeiska kandidater. En förståelse för att Sverige är en del av Europa, både när det gäller bra grejer som frihandel, och sämre grejer, ex byråkratin. Och en förståelse bland de styrande att öl inte är samma som sprit och att det för våra egna ungdomars skull är dags att sänka ölskatten. Det har EU inget emot. Och inte vi svenskar heller.

2 Comments

    Lotta  12 juni, 2009 at 14:50

    Med tanke på Ella Bolins svar var det skönt att Alf Svensson fick plats i parlamentet och inte hon. Vi valde en mänsklig person istället för en förbudsivrare.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*