Inlåst i Sverige

Det behövs ett besök i grannlandet Danmark för att man ska inse hur extremt lågt värderad den svenska kronan är.  Varje dansk krona kostar närmare 1,50 svenska kronor. Billig öl blir dyr med svenska kronor, hyfsat överkomlig Skagenröra blir en dyr om än god upplevelse. Det är inte roligt.  Sverige blir ett fängelse där man tvingas sitta inlåst enbart på grund av den svaga kronan.

Norrmännen skrattar. De skrattar när de åker till Sverige och handlar ”allt är billigt i Sverige, 30-40 procent” kvittrade ett par norska damer på besök i Skagen. Då gjorde det dem ingenting att det var lite dyrare i Danmark när nu Sverige var så himla billigt. Danskarna skrattar också.

Vi som bor i Sverige skrattar inte. Vi upplever nog inte att det är så billigt, våra  inkomster har ju knappast höjts i takt med kronans försvagande.  Allt är dyrt. Att handla hemma är dyrt, att åka utomlands är så dyrt att det knappt går att tänka på, vare sig man nu  har ett jobb eller inte.  De som reser köper helst all inclusive så att man har lite koll på vart den lilla kronan  tar vägen.

Allt detta sammantaget borde ju egentligen innebära att svenskarnas lust till gränshandel, att köpa svensk öl i Danmark eller Tyskland, helt borde försvunnit eftersom priserna sett ur vårt svenska kronperspektiv ökat med 25 procent det senaste halvåret. Men så är inte fallet. Gränshandeln fortsätter att öka och vi fortsätter att köpa av personer vi känner eller åker ner och köper själva. Sett ur det perspektivet förstår man ju hur oerhört dyrt vårt svenska öl är på Systembolaget, med skatter och pålägg.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*