Vi delar ut Motbok i Almedalen

Sveriges Bryggerier åker till Almedalsveckan. Där ska vi dela ut en Motbok. Den klassiska Motboken var en bok där det stod hur mycket alkohol du hade tillåtelse att köpa ut på Systembolaget. Var du frånskild fru kunde tilldelningen stanna vid en flaska vin per månad.

Men den motbok Sveriges Bryggerier delar ut, tillsammans med Sprit- och Vinleverantörsförenignen SVL är en bok som är mot smuggelsprit/öl och för en kontrollerad försäljning av öl och vin via Systembolaget. De svenska extremt höga skatterna på öl gör att fler och fler svenskar, trots den svaga kronan, åker till gränshandeln i Tyskland och köper hem sitt svenska öl. Det betyder att det inte finns någon som helst kontroll vem som sen dricker den och annan öl och sprit.

Vi är emot att unga människor kan dricka starköl ohejdat via smuggel och langning. Vi är för försäljning av starköl via Systembolaget. Vi är för en betydande skattelättnad på öl så att det blir utifrån smaken och inte procenten som vi svenskar väljer vårt öl. Därför delar vi ut en Motbok.

Våra medlemmar kommer också att servera gott svenskt källvatten och mineralvatten, naturellt och med goda smaker i Almedalen. Samtidigt som vi talar om den Livscykelanalys IVL gjort åt oss och som visar att den klimatpåverkan som den svenska årskonsumtionen av svenskt buteljerat vatten, på knappt 25 liter, påverkar klimatet med totalt 3,1 kilo CO2 . Svensken totalt påverkar klimatet med tio ton CO2 per år. Så njut av ditt goda buteljerade vatten utan dåligt samvete.

3 Comments

  A A  9 juli, 2009 at 11:38

  När jag nu uppmärksammats på att ni har en bryggeriblogg och att ni vill ha kommentarer där så vill jag bidra. I sak har vi ungefär samma inställning i alkoholpolitiken. Sverige måste anpassa sin politik till övriga Europa och då även sänka alkoholskatterna. Men när jag tar del av ert sätt att agera i Almedalen blir jag beklämd. Den typ av personangrepp som ni riktar mot politiska motståndare hör inte hemma i den svenska politiken. Att anklaga motståndarna för hot, förföljelser och trakasserier, när man inte klarar av att bli motsagd, har ingen plats i svensk politik. Den typen av anklagelser slår bara tillbaka mot den som anklagar. Oavsett vilken uppfattning vi har så måste alla få rätt att framföra sina åsikter. Jag har också stött på och lyssnat på de unga nykteristerna i politiken och visst kan tonläget ibland bli högt, men därifrån och till att komma med sådana personangrepp som ni gör är steget oerhört långt. Bryggerierna har jag mött som en seriös och väl respekterad aktör i alkoholpolitiken. Om ni nu ska ändra taktik och börja ägna er åt personangrepp istället för sakfrågorna så är det nog bättre att ni istället förhåller er helt passiva. De enda som vinner på det sättet att föra debatten är de som står för helt motsatt uppfattning i alkoholpolitiken. Vi måste alla klara av att låta den med annan uppfattning också få föra fram sina argument. Det är enda sättet att vinna stöd för sin uppfattning.

  Cecilia Giertta  9 juli, 2009 at 15:46

  Hej jag tror att du kanske missuppfattade sakfrågan. Det var inte vi som trakasserade eller förföljde, vi har heller inte kommit med några personangrepp vad jag vet. Vi förde fram våra budskap och vi förväntar oss att andra också gör det, det är Almedalen i ett nötskal. Att förfölja, trakassera, dela ut flygblad där man förlöjligar andra och far med osanning tycker jag inte hör hemma vaken i Almedalen eller i andra demokratiska sammanhang. Där är vi helt överens.

  A A  17 juli, 2009 at 10:56

  Försök inte lägga ord i min mun som jag inte har sagt och insinuera inte heller att jag missuppfattar, alltså inte förstår. Det jag haft synpunkter på är ert sätt att i massmedia gå till personangrepp på nykteristerna istället för att föra en argumentation i sakfrågorna. Den typen av sätt att debattera vinner bara motparten på. Självklart är det skillnad på att några personer från en ungdomsorganisation i debattens hetta på gatan inför kanske några tiotal personer uttrycker saker som motparten uppfattar som hotfulla (det agerandet kan självklart inte heller försvaras) och att ledande företrädare för en seriös branschorganisation dagen därpå sätter grova anklagelser mot motparten på pränt i massmedia och på internet. Det gör ju att i princip alla som läser på internet kan ta del av anklagelserna. Man kan ju också förvänta sig en något högre grad av mognad från en branschorganisation än från ideellt engagerade ungdomar i en ungdomsorganisation. Tyvärr är det så att den här typen av agerande från en organisation som står för samma grunduppfattning i alkoholpolitiken som jag själv, leder bara till att den uppförsbacke vi redan arbetar i blir ännu brantare.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*