Hoppet om en modern alkohollagstiftning lever

Att gårdsförsäljning skulle tillåtas, dvs att lokala ölproducenter och vingårdar också skulle få tillåtelse att sälja sina produkter på plats, är otänkbart i förslaget på ny alkohollag.  Så gott som samtliga politiker var också fortsatt väldigt restriktiva när det gäller alkoholpolitiken i den enkät Sveriges Bryggerier hade inför EU-valet tidigare i somras.

Men både centern och kanske också moderaterna verkar nu vilja gå emot utredningens förslag. Och i en debattartikel i den kristna tidningen Dagen är nu också åtminstone en kristdemokrat  och en folkpartist för gårdsförsäljning av lokaproducerat öl, vin och cider.  Gårdsförsäljning strider inte mot Systembolagets monopol skriver artikelförfattarna som tvärtom ser det lokalproducerade som en del i turistnäringen.

Gårdsförsäljning av alkohol har en stor potential för den lokala turismen som besöks- och upplevelseplatser. I Sverige finns ett stort intresse för närproducerat livsmedel och småskaliga svenska alkoholproducenter har visat ett stort intresse för gårdsförsäljning. Att kunna provsmaka och utan mellanhänder köpa med sig lokalproducerat öl skulle vara väldigt positivt för lokal turism, landsbygdens sysselsättning och lokala vinproducenters avkastning.  ” Skriver artikelförfattarna i Dagen.

Hoppet om en modern alkohollagstiftning är alltså inte helt ute.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*