Pressmeddelanden

Öl- och ciderexporten till gränshandeln ökar 7 procent

De svenska bryggeriernas export till gränshandeln i Tyskland och Danmark fortsätter att öka. Under maj, juni och juli ökade exporten av cider och öl med  7 procent jämfört med samma period förra året.  Den totala ökningen var 1 116 tusen liter öl och cider.

Totalt exporterade bryggerierna 17 103 tusen liter öl och cider till gränshandeln under de tre månaderna och bara kapacitetsbrist hindrade en ytterligare ökning. Efterfrågan har varit större än tillgången.

– Många säger att gränshandeln minskat och tar Systembolagets ökade försäljning som intäkt på det påståendet. Många har också hoppats att den låga kronkursen skulle få gränshandeln att minska. Eller helst helt försvinna, säger Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier, i en kommentar till siffrorna.

– Våra konkreta försäljningssiffror visar tyvärr på fortsatt ökad export och gränshandel.  Att våra grannländer besöker de svenska systembolagen för att handla billigt här är en sak, men för svenskarna är det fortfarande ytterst lönsamt att handla i gränshandeln, eller köpa av människor som varit där.

– Den fortsatt ökade gränshandeln undergräver svensk alkoholpolitik, det är vi helt överens om med vissa politiker om. Men där de ser att Sverige ska höja alkoholskatten ser vi att den måste sänkas; för att vi ska få tillbaka försäljningen till Systembolaget, där ålderskontrollen håller nere ungdomars konsumtion och missbruk.

För ev mer information var vänlig kontakta:

Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier  08-762 65 50 (kopplas vidare till mobilen

1 kommentar

    Lacey  28 april, 2016 at 16:01

    wilson s. trindade / Gostei bastante da matéria, só em lê a matéria já setí-me mais otimista com as dicas que fazem muito sentido. pa!neéas!!rGostbi deste comentário ou não: 11

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*