Tack gode gud för pantsystemet!

I ett program på SVT i måndags kunde man se att en del inte fungerar som i Sverige – alls.
I Storbritannien räknar man med att bara 25 procent av alla plastflaskor för vatten, läsk och andra drycker sopsorteras. Resten går i soporna och hamnar då ofta på deponi – alltså sophögen. Och de flaskor som ändå återvanns eldades upp.

Energiåtervinning är ju alltid något, men slösaktigt jämfört med att materialåtervinna förpackningarna, som Sverige gör. I Sverige har vi sedan länge ett väl fungerande pantsystem, och här återvinns nära nio av tio PET-flaskor och burkar, och blir till nya burkar och flaskor. Ganska självklart kan vi i Sverige tycka, men vi är faktiskt världsledande!

I Programmet beskrevs hur vatten på flaska transporteras ända från Fiji på andra sidan jordklotet till England, men det är faktiskt förpackningarna som utgör den större andelen av en vattenflaskas miljöpåverkan.  Importerat flaskvatten har flera gånger så hög klimatpåverkan som svenskt – inte så mycket på grund av långa transporter som på att de kommer i engångsförpackningar. Så att vi i Sverige kan dricka vårt flaskvatten med ett så gott miljösamvete, kan vi faktiskt tacka pantsystemet för.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*