Välkommet av Jordbruksverket om gårdsförsäljning

Det nya förslaget på alkohollagstiftningen har kritiserats hårt av bland andra Sveriges Bryggerier och SVL, eftersom gårdsförsäljningen inte ska tillåtas, enligt förslaget. Att inte få sälja ölen på bryggeriet efter en ölprovning, eller vinet på en gård i Sverige efter vinprovning är ett väldigt märkligt förslag. Och nu instämmer  Jordbruksverket. I sitt remissvar säger verket att gårdsförsäljning borde kunna tillåtas.

Det är en synpunkt som Sveriges Bryggerier applåderar.  Att sälja öl på bryggerierna efter en ölprovning kan knappast vara ett hot mot detaljhandelsmonopolet som Systembolaget har, utan gynnar den lokala entreprenören och skapar ett nyttigt intresse för goda produkter för dess olika smaker, inte dess alkoholstyrka. Med fokus på smak och till vilken mat olika ölsorter ska drickas får vi en sund ölkonsumtion i Sverige. Det är bra, för unga likväl som för gamla.

Nu återstår det att se om Jordbruksverket står ensamt i denna kloka uppfattning bland makthavarna.

3 Comments

  Niklas  10 augusti, 2009 at 20:21

  ”Att sälja öl på bryggerierna efter en ölprovning kan knappast vara ett hot mot detaljhandelsmonopolet som Systembolaget har”

  Vad bygger detta på? Jag är ganska övertygad om att EG-domstolen skulle se annorlunda på systembolagets monopol om det började brytas upp på det här sättet. Extra känsligt eftersom det även skulle ses som ett otillbörligt gynnande av inhemska producenter.

  Det blir väldigt genomskinligt när ni ena dagen försvara monopolet, för att nästa förespråka förslag som skulle slå hål på monopolet.

  Cecilia Giertta  11 augusti, 2009 at 07:50

  Idag svarar Systembolaget enbart för 57 procent av alkoholförsäljningen i Sverige, krogar och restauranger för tio procent. Över 30 procent kommer via smuggel, egen införsel och kriminell försäljning. Gårdsförsäljningen som skulle ske under kontrollerade former enligt de åldersgränser vi har i Sverige skulle innebära att vi kanske kunde få kontroll på lite mer av alkoholförsäljningen i Sverige. Det tycker Sveriges Bryggerier är bra.

  Niklas  14 augusti, 2009 at 19:01

  Det intressanta är inte var alkoholen säljs utan att den säljs utan vinstintresse och med bra kontroll. Det skulle inte vara fallet med gårdsförsäljning. Dessutom skulle gårdsförsäljning, så länge man inte försöker kringgå regler, handla om en så väldigt liten del av den totala alkoholförsäljningen att det är löjligt att nämna i det perspektivet. Systembolaget har 57%, men gårdsförsäljningen skulle ha typ 1% och troligen skulle den ta kunde från systemet i första hand.

  Om man verkligen vill minska införseln ytterligare (den har ju dessbättre minskat på senare år) så borde man höja införselkvoterna. När får vi se Sveriges Bryggerier propagera för detta?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*