Sorads siffror stämmer inte med våra

Ingen skulle vara gladare än Sveriges Bryggerier om Sorads (Centrum för socialvetenskaplig alkohohol- och drogforsknings) siffror som presenterats i en rapport i veckan skulle vara sann. Att införseln av alkohol verkligen minskat med 30 procent under årets första sex månader och att vi svenskar minskat vårt starkölsdrickande från resandeinförsel med 25 procent. Men Sorads siffror stämmer tyvärr inte alls med Sveriges Bryggeriers.

Utifrån den egna statistik de svenska bryggerierna för, ökade exporten av öl till gränshandeln i Tyskland med 19 procent under årets första fyra månader och med ytterligare 7 procent under maj-juli.  Efterfrågan av svenskt öl vid gränshandeln i Tyskland har alltså varit fortsatt mycket stor, liksom den ökade försäljningen. Även hemma har försäljningen varit mycket god och juli var en rekordmånad för bryggerierna.

Drickandet av insmugglat starköl har också enligt Sorad minskat, med 13 procent under årets första sex månader. Hur Sorad fått fram dessa siffror är svårt att förstå, alla inblandade vid gränserna intygar fortsatt enorm införsel, och vid gränsbutikerna i Tyskland försvinner den svenska ölen i ett nafs in i lastbilar som kör tillbaka ölen till Sverige. Oftast är det kriminella gäng som säljer direkt till de svenska tonåringarna som så klart inte behöver visa legitimation.

Fortfarande efterlyser Sveriges Bryggerier statistik som stämmer med verkligheten. Först då kan vi alla enas om att vi behöver agera för att hindra våra ungdomar från att supa ihjäl sig. Och först då kan vi enas om att sänka den svenska alkoholskatten till en EU-anpassad nivå, och därmed minska smugglarens marginal.  Så att det inte längre blir lönsamt att smuggla och vidareförsälja. Men först behöver vi pålitlig statistik.

2 Comments

  Hugo  8 september, 2009 at 12:58

  Så Sveriges bryggerier som har ett egetintresse i att visa på hög gränshandel tycker att Stockholms universitet har fel i sina siffror.

  Jag gissar att univesitet är bättre på statistik än bryggeriet.

  Ett stort fel på bryggarföreningens sifror är antagligen att folk tar med sig från semestern. Det behöver inte innebära att dom som åker till Tyskland för att handla har minskat sin införsel. Detta problem skulle lösas bättre genom sänkta införselkvoter än sänkt skatt på alkohol.

  Hampus  9 oktober, 2009 at 06:58

  hur vet ni att deras siffror är falska och inte era

  Ni måste nog kolla upp med andra universitet också som gör liknande undersökningar

  Att säga att professionella personers som jobbar med sådana saker har fel och sedan säga att sitt företag/förening har gjort en liknande undersökning och säger att deras är rätt. Det ligger en död hund begrav skulle jag säga

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*