Pressmeddelanden

Svensk alkoholpolitik är inte så effektiv som vi tror

 • Trots en av världens högsta alkoholskatter dricker svensken varken mer eller mindre alkohol än övriga Europa*
 • Mer än 30 procent av den alkohol vi dricker i Sverige är INTE köpt på Systembolaget eller på krogen
 • Kriminella ligor och personer förser svenska ungdomar med alkohol dygnet runt. Utan ålderskontroller och med lägre priser än de Systembolaget erbjuder
 • Den svenska alkoholpolitiken har skapat en okontrollerbar svart alkoholmarkand.

Det är sammanfattningen av den rapport som Handelns Utredningsinstitut HUI gjort på uppdrag av Brewers of Europe. I Europa finns idag 3 773 bryggerier, vilka skapar runt 2,5 miljoner jobb, direkt och indirekt, och ger 57 miljarder Euro i skatteintäkter. Brewers of Europe, och Sveriges Bryggerier som en av medlemmarna, är för en långsiktig strategi för ansvarsfull och hälsosam konsumtion av öl. Det betyder bland annat att vi anser att det krävs riktade insatser mot skadligt missbruk och överkonsumtion och förebyggande arbete mot tex alkoholkonsumtion för gravida, unga och äldre.

* HUI augusti 2009 ”Svensk alkoholpolitik inte så effektiv ”

Här kan du läsa hela HUIs rapport

För ev kommentarer var vänlig kontakta
Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier 08-762 65 50

Cecilia Giertta  21 september, 2009 at 12:01

Hej
vi har köpt en annons, den du såg i DN idag. Sveriges Bryggerier eller Brewers of Europe kommer nämligen inte alls till tals under de två expertdagarna som hålls på Norra Latin under folkhälsominister Maria Larssons ledning och som en del av EU-ordförandeskapet. Det gör IOGT-NTO och andra lobbygrupper som har som mål att förbjuda alkohol i samhället, bannlysa all marknadsföring av alkohol och som dessutom menar att alkohol är lika farligt som tobak. Därför köper vi oss en annonsplats.

 • Vidar  22 september, 2009 at 06:07

  1. om det är några som gör väsen av sig på konferensen så är det representanterna från alkoholindustrin.
  2. Sedan 1922, då det var folkomröstning om alkohoförbud, har nykterhetsrörelesen inte drivit att man bör förbjuda alkohol, utan driva en restriktiv politik.
  3. Alkohol är i min värld farligare än Tobak. Dess sociala skador på samhället och de 200 000 barn som växer upp med en missbrukande föräldrer går inte att mäta.

 • Kommentera

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  *