Systemets prishöjningar leder till minskad kontroll

I oktober ska Systembolaget höja sina priser. Inte för att kronan är svagare utan för att Systemet som ett sant monopol ser över sina priser två gånger om året, och då blir det höjningar. För konsumenten betyder det att priset på lådviner blir några kronor dyrare och att en öl blir närmare 50 öre dyrare.

Det låter kanske inte som något du som konsument blir ruinerad av, och producenterna får en ökad ersättning för sina kostnader. Men med tanke på att Sverige redan idag saknar kontroll på över 30 procent av den alkohol som dricks i landet vore det kanske vettigare att sänka priserna på Systembolaget. Åtminstone på ölet som ju innehåller förhållandevis lite alkohol och mycket smak. Så kunde man slippa gränshandeln och den ungdomsfylla den leder till.

Systembolagets priser inkluderar nämligen den enorma skattesats vi i Sverige har på öl. Den skattesatsen utgör 85 procent av din ölflaska/burk. Det är den skattesatsen som gör att både den lagliga och den olagliga handeln och försäljningen av öl från gränshandeln i Tyskland fotsätter att öka. Även när kronan är som svagast.

mårten  22 september, 2009 at 17:56

det är endast 8% av alkoholen i sverige som är kontrollerad. Sant att ”bara” 70% av den alkohol svenskarna dricker kommer från systembolaget MEN 22% kommer från utskänkning och legal införsel av alkohol.

därför är det fel att säga att 30% av marknaden inte är kontrollerad utan du borde referera till siffran 8%

Hugo  24 september, 2009 at 09:12

Är det så att svenska bryggarföreningen tycker att all alkohol som inte säljs på systemet är okontrollerad?

Jag ser fram mot bryggarföreningens nya kampanj.

Förbjud privat införsel och stäng alla pubbar eller flytta folkölet till systembolaget då kanske man kunde se bryggarföreningen som en seriös aktör men detta myglande med siffror gör mig bara trött på föreningen.

Bo Persson  3 november, 2009 at 12:46

Prishöjning illa nog. Ett värre problem för
de som bor på landsbygden är tillgängligheten. I staden finns det gott om
barer/restauranger som tillhandahåller öl vilket inte finns i många mindre samhällen.
Självklart borde starköl finnas i livsmedels-affärerna på landsbygden. Om man dessutom inte har bil eller är handikappad och bor i ett litet samhälle-levererar många ombud bara 1 gång i veckan. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt och strider förmodligen mot EU:s direktiv för tillgänglighet.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*