”Bara” åtta procent är tio miljoner liter öl

Tillbaka till en restriktivare alkoholpolitik är en fras som uttalas och skrivs allt oftare. Senast i DN idag, huvudledaren.  Höj skatterna och behåll monopolet så att vi svenskar fortsätter att dricka lite mindre än alla andra, är lösningen på alla problem, enligt ledaren. Visserligen smugglas det åtta procent, och privatinförs ytterligare lite mer, men det avfärdas i ledaren som ganska ovidkommande. Det är bara att höja skatterna så löser sig allt, från alkoholmissbruk till stegrande ungdomsfylla.

Men åtta procent av totalsmugglingen av öl enligt Sorad som är den myndighet som förser regeringen med officiell statistik, är i runda slängar tio miljoner liter öl. 

Jag roade mig med att googla en av de populära gränshandelsbutikerna i Tyskland. Över en miljon träffar på hemsidan, som erbjuder vin, sprit, cider och öl till mycket låga priser. Ett flak med 24 stycken 33 cl starkölsburkar kostar 6,71 Euro eller 49 danska kronor. Det är ganska mycket billigare än det pris som Systembolaget erbjuder. Cirka hälften. Och det är ju just de prisskillnaderna som gör att många åker ner och handlar sin, grannarnas, kompisarnas och festernas öl,vin och sprit i gränshandeln.  Och ofta säljer vidare, till ett högre pris än de själva handlat för, men till ett avsevärt lägre pris än det vi har hemma i monopolet. Det är alltså inte konstigt att resorna är täta, och bilarna är överfulla. Inte konstigt alls.

Däremot är det oroande att vi inte längre har koll på försäljningen i Sverige. Och lika oroande är det att politiker och nu också DN vill svara med förbud och ännu högre skatter. När lösningen för att minska smuggling och privat införsel faktiskt är att försöka harmonisera de svenska skatterna med ex Tysklands. Så att smugglarens vinst minimeras.

Statistiska Centralbyrån SCB har gjort en väldigt intressant rapport om våra alkoholvanor och hur konsumtionen förändras. Den är väl värd att läsas.

3 Comments

  Niklas  26 oktober, 2009 at 12:48

  Det intressanta i sammanhanget är hur stor konsumtionen totalt är. Inte om ölen råkar vara köpt i Sverige eller i Tyskland. Öl är lika skadligt oavsett var den är köpt, så att säga. Det som avgör nivån på skadorna är hur stor den totala konsumtionen är och denna kan begränsas genom en restriktiv alkoholpolitik. Det är också därför som Sverige, trots att vår politik liberaliserats, fortfarande har näst lägst konsumtion av alla EU-länder.

  Vi man göra något åt problemet med gränshandeln, bör man sänka införselkvoterna till rimliga nivåer och ge mer resurser till tull och polis. Men den typen av förslag får vi konstigt nog aldrig se från industrin?

  mårten  28 oktober, 2009 at 13:17

  Finland provade att ”harmonisera” sin alkoholpolitik. Vad hände? Alkoholen blev den STÖRSTA dödsorsaken! Större än hjärta och kärlsjukdomar! Större än cancer! Nära hälften av alla som dog gjorde det p.g.a. alkohol!

  Hugo  2 november, 2009 at 22:28

  Du tjatar gång på gång som ett mantra att skatten borde sänkas i Sverige, hur mycket av prisskilnaden är skatt och hur mycket är att svenska bryggerier tar ut mer betalt och skyller på skatten? Vad är skatten på en öl i Sverige.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*