Samma mål men olika medel

Lägre införselkvoter, höjda skatter, ingen gårdsförsäljning och förbjuden marknadsföring för alkohol. Det är vad den rödgröna alliansen (s-mp-v) enats kring när det gäller alkoholfrågan inför riksdagsvalet nästa år.  Med detta vill de komma åt missbruk generellt och ungdomsfylla specifikt.  Bra. Det är nämligen samma mål som Sveriges Bryggerier har.

Däremot skiljer sig vägen mot målet diametralt. För ännu högre skatter bidrar bara till det motsatta; att vinsten med att åka till gränshandeln i Tyskland blir ännu större. Vilket skapar en ännu större svart marknad av försäljning till de som inte har den rätta åldern eller till de som bara tycker det är bekvämt med hemleveranser till lägre priser.

Kvoterna hör ihop med skatterna; ju högre skatter desto större blir anledningen att ta med sig hela sin och grannskapets kvot från Tyskland när man ändå är där.  Inte lär införseln bli mindre om nu EU mot all förmodan skulle gå med på att Sverige av alla länder skulle få frångå kravet om den fria rörligheten av varor, även om införseln då skulle kallas smuggling. De rödgröna säger att svenskarna håller på att supa ihjäl sig. Jämfört med övriga Europa dricker svensken lite, knappt tio liter ren sprit översatt.

Vad som hänt är att vi svenskar dricker på ett annat sätt än tidigare; lite varje dag än helgfyllorna som varit tradition. Det vi dricker kommer också allt oftare från införsel och smuggling. 30 procent av det vi dricker i Sverige idag är inte köpt på restauranger eller Systembolaget. En urdrucken ölburk av tre är inte köpt i Sverige. 

De flesta av Sveriges politiker har idag inte koll på vem som dricker eller vad, undantaget de som kommer från de södra delarna av landet och dagligen ser öl-och sprittransporterna.  Fältassistenter har koll och tullen har koll, de ser de nedlastade bilarna komma in i landet, fyllda med fynd från ”Nisses” i Tyskland och konsekvenserna av detta. Denna okunskap eller vilja att inte se verkligheten ligger sannolikt bakom förslag att höja redan extremt höga svenska alkoholskatter och därmed skapa ytterligare förutsättningar för den enorma svarta handel vi redan har. 

Hur svårt kan det egentligen vara? Sänk skatterna  så de i alla fall något mer harmoniserar med övriga EU.  Öka utbildningen i skolorna av vad missbruk av alkohol innebär.  Sätt in resurser till dem som missbrukar och till dem som ligger i farozonen.

9 Comments

  mårten  20 oktober, 2009 at 18:31

  Du skriver att höjda alkoholskatter ökar vinsten i att åka ner till Tyskland för att senare sälja till ungdomar. Men om man sänker skatterna gör man det bara lättare för langarna, de behöver inte åka ända ner till Tyskland för att köpa billig alkohol. Den svarta marknaden minskar inte av sänkt av alkoholskatt – tvärt om! det är simpel logik.

  Du skriver om kvoterna. Varför lobbar inte ni för lägre införselkvoter när ni ständigt påpekar problemen med gränshandel? Att det inte går att begränsa införselkvoterna är pga av lobbyorganisationer som ni! (man får t.ex ta in mer alkohol i form av sprit, öl och vin än i form av bränsle -E85). Jag tror ni är medvetna om hur mycket ni tjänar på gränshandeln och inte vill göra något åt det.

  Vidare skriver du att svenskarna dricker lite, ”bara” 10 liter per person. Jag skulle vilja se dig säga det när du tittar in i ögonen på ett av de 400 000 barn som JUST NU lever i missbrukarmiljöer.

  Ni på Sveriges bryggerier tycks hela tiden ignorera den evidensbaserade totalkonsumtionsmodellen. Den säger att skadorna av alkohol är linjära till konsumtionen. Det betyder att allas konsumtion, även ”måttlighetskonsumenternas” konsumtion är lika skadligt per liter alkohol som toppkonsumenternas.

  Jag lever i verkligheten. Jag är en artonårig blivande gymnasiestudent. Jag har vänner som både är över och under arton. Jag vet EXAKT hur konsumtionen ser ut, både hos mina kamrater och hos deras föräldrar. Alkoholnormen är den ända gällande och alkoholen flödar bland 17, 16, 15, 14 och till och med 13åringar från företag som DU representerar . Med allra största säkerhet lever jag i en mycket mer reell verklighet en vad du gör Cecilia. Jag lever INTE i en skyddad medelålders, överklassens verklighet som gottar sig på samhällets missbruk.

  Jag VET att langarna skulle vara de första som tillsammans med er skulle hurra för en sänkt alkoholskatt.
  Den sänkta skatten skulle öka er försäljning, Langarnas vinstmarginal och deras arbetsbörda.

  Så erkänn nu Cecilia! Du och era ägare är inte intresserade av ungdomens hälsa, ni är inte intresserade av splittrade familjer. Ni är intresserade av Vinst, vinst och återigen vinst – precis som alla företag. Enda skillnaden är att ni gör det på barns, vuxnas, samhällets och min bekostnad.

  mårten  20 oktober, 2009 at 20:27

  Jag gjort ett skriftligt fel.

  Meningen nära slutet skall självklart vara: ”Den sänkta skatten skulle öka er försäljning, Langarnas vinstmarginal och deras arbetsbörda skulle minska”

  Cecilia Giertta  21 oktober, 2009 at 08:54

  Hej Mårten.
  Handlar du på gränshandeln köper du mer än vad du egentligen behöver, dvs du konsumerar mer för att du ska ”passa på”. Samma sak när du köper av smugglaren; du måste köpa minst ett flak öl, vilket leder till att du konsumerar mer. Blir priset lägre i Sverige dvs marginalerna minskar för smugglaren blir utbudet på den svarta marknaden avsevärt mindre, dvs du konsumerar mindre.
  Idag kostar ölen på ett flak i gränshandeln 8 kronor litern, på Systembolaget kostar samma öl 20 kronor litern.
  För att gå in på dina personangrepp; även en medelålders människa vet hur verkligheten ser ut; det är ju just den jag oroas och varnar för.
  Vad gäller vinster så har de flesta företag ett vinstmål, det är inte samma sak som att man inte oroas över en verklighet som inte myndigheterna ser.

  mårten  21 oktober, 2009 at 20:47

  Det är helt orimligt det du säger. Det finns ingen forskning som visar att ”man passar på” och därför konsumerar mer än om alkoholen var lika billig på systembolaget. Vidare kan jag säga att det är BEVISAT tvärtom, det är inte bara pris som spelar roll, även tillgänglighet – att åka till Tyskland är inte särskilt tillgängligt, däremot att gå till systembolaget är det. Alla seriösa forskare är överens: sänker man skatterna ökar konsumtionen!

  Jag kan även berätta för dig att det du säger om marginalerna är helt tokiga och går inte alls att förstå. Jag VET, verkligen VET, att den svarta marknaden för underåriga inte beroende av den verkliga marknaden. Du behöver INTE alls köpa ett helt flak öl heller (ett bevis på att du ändå kanske inte lever i verkligheten)! Langarna sätter inte pris efter vad de vuxna får betala på systembolaget. Därför kan langarna hålla samma höga pris men handla på billiga systembolaget. Marginalerna är kvar! Detta är den enklaste marknadsekonomin som finns! DETTA ÄR VERKLIGHETEN – jag ser den, mina kamrater lever i den!

  Som jag sa, ni drivs av vinstmål precis som alla andra. MEN eran vinst är direkt kopplat till resten av samhällets misär. Detta gäller inte IKEA, Volvo eller Skanska som skapar tillgångar och välfärd. Ni är alltså beroende av att folk far illa för att ni ska tjäna pengar. Och DET tycker jag är smutsigt, fult och ovärdigt!

  logikern  24 oktober, 2009 at 12:58

  Du ska inte kasta sten i ett glashus. Du är väl lika orimlig i dina påstående. Du verkar ju säga mot dig själv i dina märkliga påståenden. För det första så skriver du att det finns ingen forskning som visar ”att man passar på” och sedan skriver du skriver att om man sänker skatterna ökar konsumtionen. En aning paradoxalt tycker jag. Jag vet inte hur andra tänker men hade jag åkt till tyskland för att handla t.ex. betydligt billigare varor än i sverige så hade jag givetvis ”passat på” att handla för flera år framåt. Att ”hamstra” ligger nog i många människors sinnen. Tycker t.ex. folk att en vara är för dyr så försöker man hitta en annan försäljningskanal. Det är helt naturligt tankesätt för de människor som inte har överskott av pengar.

  Du skriver att du VET. Du som hänvisar till forskning och till ”seriösa” forskare(vad nu seriösa forskare är, det kan man man undra över),har du någon forskningsrapport på att den svarta marknaden för underåriga är inte beroende av den verkliga marknaden. Min erfarenhet säger att den svarta marknaden är i högsta grad beroende av den så kallade verkliga marknaden. Kostar en flaska sprit 250 kr på systemet så borde väl den svarta marknadens pris ligga en bra bit under 250 kr. Annars är det ju inte lönt att köpa sprit på den svarta marknaden.

  Det som verkligen är besynnerligt är hur du resonerar angående att bryggareföreningen skulle vara skyldig till samhällets misär. Det var en av dom mest långsökta kommentarer jag har läst på länge. Så du menar att om jag köper några öl och dricker dessa så är t.ex. öltillverkaren skyldig till samhällets misär? Snacka om orimligheter. När du ändå är inne på orimliga indirekta orsaker till ett samhälles misär kan vi ju ta en ”titt” på Volvo. Hur mycket har inte världens biltillverkare ställt till med, när det gäller vårt galna resursslöseri av olja plus vår miljö som har fått lida. Du säger att de skapar tillgångar och välfärd. Tillgångar till vem? Volvo som har sparkat en massa arbetare och ett fåtal höga chefer som tjänar miljontals kr.

  mårten  25 oktober, 2009 at 13:02

  du missförstod mig. Jag skrev ”man passar på och därför konsumerar mer än om alkoholen var lika billig på systembolaget.” självklart är det många som nu handlar mer i tyskland, men de hade handlat lika mycket i sverige, eller mer, om det var lika billigt på systembolaget. Jag medger att jag kunde har formulerat den meningen bättre, men om man läser den noga så går nog budskapet fram.

  För det andra så pratar jag om den svarta marknaden för ungdomar – under 18 (igentligen 20, men vid 18 är det såpass enkelt att bara köpa av en kompis till självkostnadspris). I den marknaden vet både säljare och konsument om att konsumenten inte kan gå till systembolaget och får finna sig i säljarens pris. Samtidigt är det ju så att langarna tar en risk och därför har ett pålägg som är accepterad av alla parter i marknaden. Om priset ligger över eller under systembolagets priser beror på många anledningar. Men aldrig pga systembolagets priser.

  Jag tycker inte alls det är alls konstigt. inte konstigare än det flesta håller med om att Colombias knarkkarteller lever på samhällets misär. De båda lever på att distribuera droger som bara är destruktiva. Den enda lilla skillnaden är att det är lagligt Sveriges bryggerier sysslar med. Men det är också den ända!

  mårten  25 oktober, 2009 at 13:08

  Det jag reagerade så starkt emot är att hon påstår sig att ha samma mål. När hon har ett vinstintresse av det motsatta och försöker driva politik som är bevisad att öka konsumtionen.

  Jag tycket det bara är så fult att Sveriges bryggerier inte kan stå rakryggade och säga som det är istället för att spela ett spel som inte en kotte går på. Men å andra sidan, jag hade inte kunnat stå rakryggad ifall jag visste att jag var anledning till att mer än 5000 människor dör varje år och att 400 000 barn växer upp i missbrukarmiljöer i sverige.

  John  30 oktober, 2009 at 01:38

  @Logikern: Men Volvo är inte beroende av misär på samma sätt. De kan ju undgå ex. miljöpåverkan genom att tillverka miljövänliga bilar. Det går att ändra deras produkt.
  När det gäller alkoholindustrin, skulle jag vilja se dem ta fram en alkoholhaltig dryck som ej skapar misär.

  Beppe  6 november, 2009 at 09:53

  En fråga som aldrig utreds: MILJÖN! kontra
  SYSTEMMONOPOLET. Denna fråga vill ingen myndighet/politiker ta i med tång. Hur många
  tar bilen enkom för att åka till Systembolaget? Man forskar i alla transporter
  i riket men inte hur mycket miljön belastas av alkoholmonopolet. Konstigt…

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*