Svenskt öl förtjänar gårdsförsäljning

Det är mycket prat om gårdsförsäljning nu, somliga är för och somliga är emot. En del hävdar att det bryter mot det svenska monopolet, andra att det inte skulle göra något. Intressant är att det oftast pratas om vinförsäljning, men inte öl i dessa sammanhang. Är det något vi borde värna är det att svenska bryggerier skulle  få sälja sina produkter direkt på plats.

Svensk öl idag är bättre än den sannolikt varit någonsin tidigare. Det finns en bredd och ett djup i utbudet och de svenska bryggerierna provar nytt och gott.  Är det något vi borde satsa på i Sverige, matland som vi ska bli, är det just den svenska ölen.  Idag kan du inte köpa öl direkt på bryggeriet, varken i Visby, Grebbestad eller i Halmstad. Du måste åka till Systemet för att hitta ditt öl, och har du tur finns det där. Monopolet bestämmer om det är värt att ta in eller inte.

Det är ju just det som skulle vara fördelen med försiktig försäljning av öl direkt på bryggeriet, att den som är intreserad av lokalt producerade ölsmaker skulle vara garanterade att kunna köpa med sig några flaskor hem för att prova. Det hotar ingen, men gynnar lokalt producerade konsumtionsprodukter. Utan att behöva ta omvägen om gränsen för att kunna privatimporteras.

11 Comments

  Kraft  4 november, 2009 at 21:26

  Alkoholmonopolet är något utav det viktigaste vi har i Sverige. Jag vill inte leva i ett Sverige med 1 580 fler dödsfall, 14 200 fler misshandelsfall och 16 miljoner fler sjukskrivningsdagar på grund av att monopolet försvann.

  Att tillåta gårdsförsäljning är att ta en stor risk i att förlora monopolet. Jag och förhoppningsvis större delen av Sveriges befolkning, är inte redo att ta den risken.

  Folkhälsan går alla gånger före bryggeriernas vinst.


  http://www.systembolagetkampanj.se/forskarrapport/downloads/Svensk_sammanfattning.pdf

  Bo Persson  5 november, 2009 at 15:55

  Konstigt att Folkhälsoinstitutet i sin utredning av en ev. detaljhandelsförsäljning
  inte a)anger referenser till forskningsrapporter man stöder sig på (brukligt i alla seiösa utredningar) b) inte
  utreder ev. risker med de olika alkoholsorterna som öl och vin separat.För
  övrigt måste vi snart vara mogna att lämna ankdammen och få samma
  ansvar och rättigheter som det Fria Europa har, utanför lilla skandinavien. Det finns också något positivt med alkohol som aldrig nämns. Sverige är förmodligen det enda land i
  världen förutom muslimska länder där man inte
  kan köpa EN KALL STARKÖL i butiken!
  Väntar med iver på en utredning om hur många % av svenskarna som vill kunna köpa sin starköl i butiken. Det kan man t.o.m. göra i
  monopolländer som Norge och Finland.

  mårten  6 november, 2009 at 08:03

  Det lyser igenom att Sveriges bryggerier inte annat vill än att sälja tunga droger i så stor omfattning som möjligt. Inte särskilt konstigt när droghandeln är jämförbara med både sex och vapenhandel i storlek. Men jag är inte så girig att jag vill tjäna pengar på andras människors lidande. Det är tydligen ni!

  Jag börjar ledsna på folk som blandar ihop valfrihet med FRIHET.
  En del kallar det frihet, Frihet att mer än 5000 människor dör varje år i direkt följd av alkohol. Frihet att 400 000 barn växer upp i en otrygg miljö. Frihet att unga flickor oroar sig för att bli våldtagna när dom går hem från en fest. Frihet? Jag kallar det ofrihet.

  Bo Persson  6 november, 2009 at 09:34

  Jag gjorde själv en research för några år sedan (källa socialstyrelsen) där man nämner 1000 personer som dör i direkt följd av alkohol, mestadels då tillhöriga det s.k. parkbänkssegmentet. 5000? Alla vet att man kan ljuga/propagera hursomhelst med statistik. Frågar man 1000 personer i Jönköping eller övriga Bibelbältet (med ett styrt frågeunderlag givetvis) vad man tycker om alkoholmonopolet är svaret givet.Promillegränsen 0,2 i trafiken är ett annat område där man med religiös nit
  begränsar medborgarna från ett vanligt liv som man lever i större delar av den fria världen (USA..det Fria Europa), enl. Vägverket finns ingen forskning
  i ev. sparade liv mellan 0.5 promille och den nuvarande 0.2. Filosofiskt förefaller det vara ett sätt av etablisemanget att utöva makt när man minimerar medborgarnas rättigheter i relativt enkla frågor genom att
  ta bort valfriheten. Så skapas lydnad och oförmåga att kunna tänka och välja själv. Så skapas inskränkthet och rädsla och stöd för förbud.På detta sätt fokuserar,dramatiserar och engagerar man medborgarna i frågor som
  borde vara självklara som att kunna köpa en öl eller en flaska vin på ICA. Föreslår att man flyttar till Vitryssland om man är så förtjust i att låta andra tänka åt sig.

  mårten  8 november, 2009 at 20:17

  Bo; Skämtar du? mellan 5 och 7 tusen är den officiella siffran som bla folkhälsoministern använder sig utav.
  Att det inte finns någon forskning kring 0.2 promillegränsen är ju bara skitsnack rent ut sagt! att mörkerseende mm försämras redan vid den låga gräns är något du väljer att blunda för.

  Jag kan även ge dig en historialektion i frihet och etablissemangets vapen mot den. Genom de senaste århundraden har etablissemanget förvägrat den lilla människan sina mänskliga rättigheter genom att tvinga in dem i drogmissbruk så att de inte kan kräva sina rättigheter. Storbritanien gjorde det mot Kina i opiumkriget. Svenska livegna och senare drängar blev betalda i en stor del sprit. Sovjet lyckades flytta fokus från demokrati till fyllan genom billig alkohol. För det är så att en människa i ett drogmissbruk inte har ork, välfärd eller engagemang nog att kräva sina, enligt mig, medfödda rättigheter

  Så jag föreslår till dig om du inte gillar frihet! Sup ner dig och avsäg dig dina demokratiska rättigheter. Men tvinga inte det svenska folket att göra det!

  Bo Persson  10 november, 2009 at 10:19

  Förslag: Skriv till Vägverker som jag gjorde,
  svaret blev att det inte finns någon forskning på skillnaden 0,2-0,5 promille, man tar inte blodprov från alla förolyckade, det finns inga rutiner för detta. Man kan inte bara läsa de olika hemsidorna med propagandistiska budskap. Man gissar
  och uppskattar om du granskar hur man skapar
  statistiken. T.o.m. BRÅ erkänner i Aftonbladet att man utför beställningsjobb åt regeringen. c:a 1000 personer avlider/år i
  direkt följd av av alkohol, d.v.s. havererad
  lever, några till p.g.a. alkoholförgiftning. Folkhälsoinstitutets uppdrag är ett större perspektiv på människors hälsa där man
  bl.a. ska väga in sociala faktorer. Fetman/kärlsjukdomar är en av vår tids största mördare, man stänger inte Mc Donalds för det. Eller förbjuder fett och ister i butikerna. Eller för den delen ens skattesubventionerar vegetabilier. Skattepengarna vill man ha in. Och naturligtvis också skatten från alkohol. MILJÖN är också en del av folkhälsan, där vill man inte ens utreda hur mycket resorna till de olika Systembutikerna belastar miljön totalt. Gigantiska utsläpp kan man förmoda. Som drabbar alla. Jag tar bilen trots att jag bor i i tätort, kommunalt=1,5 timme totalt, bil c:a 30 minuter totalt. Vikingsupandet är en annan baksida då man tvingas lagra hemma istället för att handla på den lokala livsmedelsaffären. Fyller man upp kylskåpet med chokladkakor äter man naturligtvis mer än om man köper när man är sugen. Sovjet kan inte riktigt jämföras med Sverige då det var en diktatur och man förföljde alla demokratiska strävanden. Inte heller drängar på 1800-talet då man var livegen, lösdriverilagen avskaffades formellt
  under 1940-talet. Vill man debattera måste man ha tidsenliga/aktuella argument. !! Tyvärr så bedriver nykterhetsrörelsen en fossil verksamhet..men är naturligtvis en utmärkt plattform för unga blivande politiker som vill ha ett korrekt förhållande till etablissemanget.

  Hampus  10 november, 2009 at 12:24

  Men om det inte är någon skillnad på 0.2 och 0.5 promille så kan vi väll lika väl har kvar den på 0.2
  0.5 promille ger ju bara en anledning till att dricka lite mer

  Klas  11 november, 2009 at 22:04

  Kul att ni censurerade mårten! det verkar som att Alkohol, främlingsfientlighet och avsaknad av respekt för yttrandefrihet har ett samband

  Hampus  12 november, 2009 at 08:08

  Tja det blir så när den andra parten inte har något bättre att komma med så blir det alltid så.

  Cecilia Giertta  12 november, 2009 at 08:46

  Jag vill poängtera att rena personangrepp och rasismen inte accepteras på den här bloggen. Sådana blogginlägg tas bort. Det handlar inte om bristande respekt för yttrandefriheten, snarare tvärtom, respekt för yttrandefrihet och det ansvar det för med sig.

  logikern  14 november, 2009 at 12:40

  Vilka bevis har du Kraft för att de blir 1580 st fler dödsfall, 14200 st fler misshandelsfall och 16 miljoner fler sjukskrivningsdagar om Sveriges alkoholmonopol försvann? Har du någon form av prekognitionsförmåga? Enligt min mening kommer du med ett påstående. Ingenting annat. Vi kan bygga upp många scenarium men för att fastställa riktigheten bör scenariumet ha hänt på riktigt. Och det har det inte. Och jag hoppas att du inte gör jämförelser med en alkoholkultur som fanns för 150 år sedan för det finns det ingen relevans i. Samhället har ändrats en hel del på 150 år.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*