Konkurrensverket öppnar för gårdsförsäljning av cider

Konkurrensverket har i dagarna slutfört och skickat iväg sin rapport ”Övervakning av det svenska detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker” till EU-kommissionen.  Det är en rapport över hur handeln med Systembolaget ser ut idag. Bland annat konstateras att Systembolaget idag har 2196 artiklar i sitt sortiment, att det finns 224 artiklar i det tillfälliga sortimentet och att beställningssortimentet utgörs av 7 567 artiklar.

I rapporten skriver också Konkurrensverket att utredningen inte lägger fram förslag om att gårdsförsäljning av starköl, vin och spritprodukter ska tillåtas. Däremot har utredningen synpunkter på att det av alkoholpolitiska skäl inte ska tillåtas gårdsförsäljning av starköl eller spritdrycker. Vin, cider och fruktvin och liknande ska kunna tillåtas att försäljas om det inte finns några alkoholpolitiska skäl som talar emot detta, och förutsatt att alkoholhalten är låg och det rör sig om småskalig produktion. I sin sammanfattning skriver Konkurrensverket att gårdsförsäljning bör tillåtas om produkterna inte finns i Systembolagets sortiment.

Det är ett klurigt sätt att formulera sig. För det betyder att alla inhemska producenter som idag arbetar hårt för att få in sina varor i Systembolagets sortiment för att överhuvudtaget ha en marknad här hemma, framöver skulle hämmas totalt av att hamna i sortimentet, för det betyder att  man inte kan sälja sin produkt på sina gårdar och bryggerier. Att då hamna i beställningssortimentet är ett sämre alternativ än att inte hamna där.  Det känns inte helt konkurrensneutralt eller konkurrensfrämjande.

Sen upphör jag aldrig att förvånas över att öl fortfarande är så laddat, varför starköl inte ska tillåtas men däremot vin. Öl är ett alkoholmässigt svagare alternativ än vin, det framställs på plats, skapar arbetstillfällen och det finns en bredd i smak och upplevelse  som förhöjer vilken måltid som helst.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*