Kunde inte sagt det bättre själv

På SVDs Brännpunkt tar IOGT-NTOs nya ordförande Anna Carlstedt och ordföranden i Polisförbundet Jan Karlsen upp problemet med svartsprit och pläderar för brottsprovokation i syfte att kunna förhindra den kriminella langningen snabbare. Det är en idé som kanske kan fungera. Men det är knappast en lösning för att förebygga problemet med svarthandeln av alkohol som ju bottnar i de svenska alkoholskatterna kontra övriga Europas. Dvs brist på harmonisering, och en nivåskillnad på i runda slängar 60 procent.

Maria Abrahamsson har i sin blogg kommenterat förslaget som framförs på Brännpunkt. Hon håller inte med, bland annat på grund av att skribenterna faktiskt inte försöker lösa problemet utan bara komma åt symptomen.  Hennes argument bottnar i en förståelse för hur svensk alkoholpolitik ser ut idag, där man tappat kontrollen över en förfärande stor del av försäljningen.  Sveriges Bryggerier hade inte kunnat säga det bättre själv.

2 Comments

  Hugo  27 november, 2009 at 16:21

  Vi kanske har mer svartsprit men vad vi lyckas med med svenska skatter som är vad jag tycker är för låga är att ha bland europas lägsta alkoholkonsumtion, vilket leder till färre skador.

  Nu ställer jag också frågan från föregående trådar hur mycket högre är skatten på en öl i Sverige än i Danmark och hur mycket är att svenska bryggerier tar ut mer betalt och skyller på skatten?

  Kraft  30 november, 2009 at 13:09

  Håller med Hugo.

  Vad är det ni påstår egentligen?
  Ni talar inte om relevanta konsekvenser. ni säger bara Hög skatt = mer smuggel, och Låg skatt = mindre smuggel.

  Vi tar det ett steg till: Hög Skatt = Mer smuggel MEN färre samhällsskador
  Låg skatt = mindre smuggel men stärre samhällsskador!

  Svarthandeln är ett problem, JA. Men om man fick välja mellan den och en hög totalkonsumtion är valet självklart. Svarthandeln är ett problem som är mycket enklare att lösa än ett helt folk som är alkoholiserat.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*