Pressmeddelanden

Fegt beslut av regeringen – vad är problemet?

Kommentar från Sveriges Bryggerier:
Regeringens beslut att hänskjuta frågan om gårdsförsäljning av vin och öl till en utredning är säkerligen ett riktigt beslut för att hålla sams inom regeringsgruppen. Men sett ur alla andra perspektiv är beslutet fegt.

För vad är egentligen problemet?

 • Gårdsförsäljning handlar om små volymer. Oerhört mycket mindre än de 50 miljoner liter öl och cider som svenska bryggerier idag på grund av de höga svenska ölskatterna exporterar till gränshandeln och som sen förs tillbaka in i landet igen.
 • Gårdsförsäljning handlar om att kunna köpa hantverksmässigt framställt öl, med olika smakpreferenser. Det handlar inte om att man ska kunna köpa hem 100 flaskor sprit som leder till ett ohejdat supande.
 • Gårdsförsäljning handlar om att underlätta för småföretagare att sälja sina produkter direkt till konsumenten utan att behöva gå omvägen kring export eller beställningssortimentet. Idag kan du inte ens köpa det öl du just fått smaka på under en organiserad ölprovning på ett bryggeri.
 • Gårdsförsäljning handlar om att främja kultur och smak.

Sveriges Bryggerier tror inte att gårdsförsäljningen försvinner som valfråga trots tillsättandet av ännu en utredning. Gårdsförsäljning kan nämligen vara det allra första steget mot en mer modern syn på öl som kulturdryck, även från myndigheternas sida.

3 Comments

  Love  17 januari, 2010 at 11:50

  För varje lagändring som främjer att man lättare får tag på sprit, kommer ungdomar lättare kunna få tag på sprit. De pengar som bryggerierna tjänar på gårdsförsäljning förlorar Sverige med råge på rehabilitering och socialbidrag för för varje lättande på alkohollagarna, kommer siffror för alkoholism och missbruk öka. Vilket i sin tur leder till ökad statistik för våldtäkter och brottslighet.

  Hur många lider idag för att gårdsförsäljning är olagligt?
  Hur mycket pengar är risken till fler och yngre alkoholister värd?

  Den gamle  19 januari, 2010 at 13:09

  Märkligt att Nykter Ungdom måste husera på denna websida..varför inte hålla till på IOGT:s?? Med tanke på att sverige leder världsstatistiken på våldtäkter (fler än i Angola!)och är i världstoppen på antalet begångna mord så verkar ju inte den rigida alkoholpolitiken göra någon som helst nytta.
  Övriga europiska länder med fri alkoholpolitik har inte alls sådana problem med mord och våldtäkter som sverige har. Att man dessutom tänker så inskränkt så att man sympatiserar med att staten agerar förmyndare och förbjuder medborgaren att leva ett normalt liv talar ju sitt eget språk. Utanför de skandinaviska förbudsländerna, i det fria europa,upplever man friare och lyckligare människor och också mognare att fatta egna beslut. Och med en egen identitet. Svensken har blivit en osäker och identiteslös varelse-p.g.a. förbudspolitiken och frånvaron av en samhällsdebatt. Vår största exportartikel? Moral! T.om. de gamla östländerna, där man likt oss svenskar i nutid, tvingades köa, förödmjuka sig och krångla för att köpa alkohol, har passerat oss. Vi ser fram emot att man monterar ner de staliga monopolen inkl. alkoholmonopolet. Staten ska ägna sig åt den grova infrastruktuten i samhället, inte förfölja medborgarna med rigida förbud.
  Gårdsförsäljning – naturligtvis! Och starköl i butikerna som man t.o.m. har i de två andra skandinaviska förbudsländerna – Finland och Norge. I nästa steg naturligtvis
  som i resten av de europeiska länderna – vin och sprit i matbutikerna.

  Robert Kaskas  3 mars, 2010 at 13:16

  Det är klart att det fria lyckligare Europa dricker mer alkohol och därmed har mer skador av detta. ”Den gamle”(tråkigt att du inte kan stå för dina ord med namn) nämner bl.a gamla öststaterna där det tydligen skall vara frid och fröjd men som i dag har stora problem med alkoholen. I Lettland,Tjeckien,Litauen och Ungern dricker de i genomsnitt 17-19liter 100% alkohol per person/år (Källa:WHO-Healt for all)med en stor mängd utslagna människor till följd. Men de kanske bara har fattat ett eget fritt beslut utan påverkan av deras beroende. Rysslands president har nyligen gett order insatser och lager för att halvera konsumtionen på grund av den totala utslagningen som skett när det har varit ”fritt och lyckligt” flödande av alkoholen.
  Att staten skulle hålla på med förmynderi ,så är det självklart, alla lagar och regler finns ju för att det finns element som inte kan ta ansvar för sina handlingar, se bara i trafiken om vi skulle släppa på hastigheterna, skulle bilförare fortsätta att köra i 90 eller skulle hastigheten och olyckorna öka?
  Och tills sist, det är väl precis på detta forum som nyktra ungdommar skall husera? Eller…?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*