Alkohollagen skjuts upp-bra och dåligt

Regeringskansliet har meddelat att den nya alkohollagen skjuts upp till efter valet. Anledningen är att EU fryser förslaget till den 2 augusti. Det betyder att förslaget om ny alkohollag inte kommer att kunna behandlas av riksdagen förrän efter valet. Det är både bra och dåligt.

Dåligt är det för att det betyder att vi tvingas behålla vår gamla alkohollag med allt vad den innebär av restriktioner och svårigheter för seriösa näringsidkare att erbjuda sina gäster ett gott glas öl. Dåligt är det också för det innebär sannolikt att frågan om gårdsförsäljning kommer blandas ihop med den nya alkohollagen, varifrån ju faktiskt frågan lyftes ut för att den var för svår att hitta enighet kring.

Dåligt är det också för vi svenskar har ingen aning om vilken allians som kommer vara i majoritet efter valet. I den borgerliga alliansen är ett parti starkt emot all uppluckring av alkohollag och -tillsyn, kristdemokraterna, medan de andra partierna är förhållandevis liberala. I den rödgröna alliansen är bara ett parti liberalare, miljöpartiet, medan de andra två är för ett betydligt strängare reglemente.

Bra är den uppskjutna lagen, för det ger de beslutande politikerna möjlighet att sätta sig in i lagen och framförallt texten kring marknadsföringen, där man ju i princip lyft över den lag som gäller marknadsföringen för periodiska tidsskrifter rakt över till att också omfatta Internet, utan att alls tänka på konsekvenserna. Nu hinner politikerna läsa om stycket och begrunda, och inse att öl är lagligt i Sverige, vilket också innebär att våra svenska bryggerier måste ha rätten att presentera och diskutera sina produkter och visa upp sitt företag på sina egna hemsidor, utan att bli anmälda för lagbrott.

Så svenska politiker; ta chansen att läsa in er ordentligt och därmed ändra delen om marknadsföringen innan beslut fattas. Nu har ni tid.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*