Det är detta vi varnat för

I ett par dagar har nu larmet gått om hur enkelt det är för ungdomar att få tag på sprit och annan alkohol. Brottsförebyggande Rådet BRÅ har tagit fram statistik som visar på att antalet anmälningar om svart försäljning ökat med flera hundra procent och Folkhälsoinstitutet berättar om en kampanj de gjort. På Maria Pol jobbar de dygnet runt för att ta hand om de ungdomar som formligen häller i sig alkoholen eftersom tillgången är obegränsad och kontrollen obefintlig.

Det är just den här utvecklingen som bland andra Sveriges Bryggerier varnat för. När alkoholen i närliggande länder är så oerhört mycket billigare än den svenska på grund av de svenska punktskatterna blir följden att införseln ökar, att tillgängligheten är totalt 24 timmar dygnet runt och att alla kan köpa, oavsett om du är elva år eller 85.  Handla på Systembolaget gör vi som har rätt ålder och vill prova olika smaker; handlar mängderna gör unga under 20 år och med begränsad ekonomi. Resultatet blir fylla och ett okontrollerbart supande med otäcka konsekvenser. Ju mer du handlar och har i lager, desto mer dricker du eftersom tillgången är obegränsad.

Att prata om lägre kvoter, strängare regler och högre skatter är att göra inte minst de unga en björntjänst. Vad som krävs är att de svenska priserna harmoniseras med övriga EUs så att incitamenten till att handla i gränshandeln och sälja hemma minskar.

3 Comments

  Anton  10 augusti, 2010 at 12:54

  Men om man såg inslagen på nyheterna så verkade det alltid vara äldre kompisar som köpte ut på systembolaget och inte fula gubbar som sålde från bakluckan jag fattar inte varför lägre pris på alkohol skulle leda till att äldre kompisar inte köper ut.

  Lägre priser på systemet skulle väll leda till billigare alkohol även av kompisarna?
  Billigare alkohol borde leda till högre konsumtion? Om ni ville vara för att minska ungdomsfyllan skulle ni vara för högre åldersgränser så även kompisarna har svårt att köpa ut. Kanske 28 på krogen och 25 på bolaget.

  Anton  10 augusti, 2010 at 12:54

  Givetvis skulle det vara 18 på krogen och 25 på bolaget.

  Glasvän  11 augusti, 2010 at 09:42

  Vi ska gå ur EU så kan vi sköta vår egen alkoholpolitik.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*