Pressmeddelanden

Grattis smugglare och svartspritsäljare!!

1,1 miljarder extra ska regeringen ta in genom att höja skatten på bland annat öl och vin med 13 procent lovar man i sitt valmanifest.

Den miljarden är nästan exakt den summa som svenska staten redan idag förlorar på uteblivna skatteintäkter i gränshandelsförsäljningen – bara på ölet.

En försäljning som fortsätter att öka, eftersom en öl som i Tyskland kostar 4;17 idag kostar 10:40 plus pant på Systembolaget.

Istället för att sänka de svenska punktskatterna på öl, fortsätter regeringen att tro att med höjda skatter ska svenskarna gå tillbaka och handla mer hos Systembolaget och på de svenska krogarna. Med sitt löfte om en 13-procentig höjning av skatten minskar regeringen inte bara lusten hos svenskarna att vara trogna detaljhandelsmonopolet, man ökar marknaden för all den svartspritsförsäljning och den smuggling som redan idag äger rum. Den försäljning som gör att de svenska ungdomarna inte har några som helst problem med att köpa alkohol som är starkare än den som finns i dagligvaruhandeln, dag för dag, dygnet runt.

Och den försäljningen får man inte in en enda krona skatt ifrån.

– För varje öl som Systembolaget tappar till gränshandeln som den svenska skattehöjningen medför förlorar staten inte bara den 70-öring som höjningen innebär, utan 5:40 som staten idag får in på skatt och moms. Det är så man måste se det, konstaterar Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier.

Den svenska bryggerinäringen har efter åratal av statlig klåfingrighet, pålagor och regler, till slut börjat hämta sig och blivit en matbransch som växer i smak och kunskap och i internationellt erkännande. Exporten ökar, men istället för att uppmuntra detta, väljer regeringen att återigen öka bördan på dessa svenska matkulturbärare.

Det är synd att regeringen väljer att gå den höjda skattens väg, istället för att våga se verkligheten som den är. Och sänka skatterna. För ungdomarnas skull, för miljöns skull och, inte minst, för de svenska jobbens skull.

För mer information var vänlig kontakta:
Paul Bergqvist, ordförande Sveriges Bryggerier, 0733- 554 100
Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier, 08-762 65 50

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*