Pressmeddelanden

Juli rekordmånad för bryggerierna Vattenförsäljningen upp över 17 procent

Inte sedan juni 2007 – som var den bästa månaden någonsin –  har svenskarna druckit så mycket buteljerat vatten som under juli 2010. Det visar färsk statistik från de svenska bryggerierna.

Årets varma juliväder blev en mycket bra försäljningsmånad för medlemmarna i Sveriges Bryggerier som hade rekordförsäljning på flera olika kategorier.

Sommaren är generellt bryggeriernas bästa månader. Den här sommaren utgjorde inget undantag. Och till skillnad mot förra sommaren var det varmt och soligt över hela landet under en längre period, vilket förklarar den stora ökningen.

Buteljerat vatten nådde totalt 30 320 200 liter i försäljning, en ökning med totalt 17,3 procent jämfört med förra året. Mest ökade det naturella kolsyrade vattnet, med 19,1 procent och totalvolym på 10 596 700 liter. Det smaksatta vattnet nådde en totalförsäljning för juli månad på 15 079 700 liter vilket är en ökning med hela 15,7 procent jämfört med förra året. Stilla vatten som är minst i kategorin ökade med 22,7 procent till 1 860 500 liter.

Ökningen på läsksidan blev 2,3 procent totalt och på icke kolsyrad läsk blev ökningen 6,8 procent. Totalt drack vi svenskar 65 688 300 liter kolsyrad läsk under juli månad, och mest drack vi av icke lightprodukter, totalt 49 388 300 liter. Regular ökade som enskild varugrupp 6,2 procent, medan lightprodukterna minskade med drygt 4 procent. Cider ökade med 2,2 procent och sålde totalt drygt 3,2 miljoner liter

ölsidan blev den inhemska försäljningen inte rekordstor förutom på folköl där ökningen på den svagare folkölen med upp till 2,8 volymprocent ökade hela 11 procent. Mellan- och starkölen nådde bara nästan upp till fjolårets försäljning, vilket sannolikt förklaras av den extrema ökningen i gränshandeln under juli, en ökning på nästan 32 procent av de svenska ölen och en försäljning på mer än tio miljoner liter. Försäljningen till Systembolaget var under juli månad totalt 35 666 800 liter.

Totalt alla drycker sålde medlemmarna i Sveriges Bryggerier , som utgör 96 procent av den svenska bryggerimarknaden, 164 302 400 liter drycker vilket var en total ökning på 4 procent jämfört med samma månad förra året.

För ev mer info var vänlig kontakta:
Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier 08-762 65 50 (mobil lösning) eller sms 070-593 64 08.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*