Pressmeddelanden

En förmögenhet i källaren? Sveriges Bryggerier efterlyser glasflaskor

Mer än tre miljoner 33-centilitersflaskor fattas för att de svenska bryggerierna ska klara sin höstproduktion i returglas. Sveriges Bryggerier vädjar därför till de svenska konsumenterna att panta sina flaskor så snabbt som möjligt.

– Vi har förstås lagt beställningar på nyglas hos glasbruken, men på grund av finanskrisen har glasbruken inte samma kapacitet som tidigare, vilket gör att det inte går att nyproducera flaskor tillräckligt snabbt. För att vi ska klara produktionen under hösten går vi därför ut med den här vädjan, säger Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier.

– Vi tror att många svenskar har drickabackar kvar i sommarstugan på landet, eller nere i källaren som de snarast möjligt kan lämna in och panta i butikerna. Kanske finns det en mängd backar även på restauranger och hos institutioner som kan komma tillbaka in i retursystemet igen, säger Cecilia Giertta. Det handlar ju faktiskt om pengar tillbaka för allt som pantas.

Varje år beställer de svenska bryggerierna totalt närmare åtta miljoner nyproducerade flaskor för att det svenska retursystemet med 50-cl-flaskor och 33-cl-flaskor ska uppdateras.

I hela systemet med returflaskor finns drygt 130 miljoner flaskor, som i snitt används 40 gånger.

I november förra året efterlyste Sveriges Bryggerier flaskor akut för att klara av hanteringen av julmusten. Då lämnade svenskarna tillbaka två miljoner flaskor på bara två veckor och bryggerierna klarade hanteringen. För att undvika en liknande kris går bryggerierna ut med en efterlysning redan nu.

För ev ytterligare information var vänlig kontakta

Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier 08 762 65 50 (kopplas till mobilen)

14 Comments

  Glasvän  28 september, 2010 at 07:26

  I och med bryggeriernas förtjusning över att tappa öl på profilflaskor (finare ord för engångsflaskor) och att folk inte kan skilja dem från returflaskor, så hamnar många pantflaskor i glasåtervinningen. Detta gäller särskilt halvliters öl- och ciderflaskor. Varför inte starta en upplysningskampanj för att öka folks pantkompetens?

  Thorsten Schütte  28 september, 2010 at 12:02

  Det finns en mycket enkel lösning på problemet. Lagom till avskaffandet av 50-öringen höjdes änligen panten på Al-burkar, både 33 och 50 cl, till 1 kr jämnt. Naturligtvis måste då även panten för glasflaskor ökas från de udda beloppen 60 öre (33 cl) och 90 öre (50 cl) till 1 kr. Vrför dröja?

  kenneth söderström  2 november, 2010 at 03:10

  Jag har samlat retur-flaskor i många år men har inte pantat några än. Har ca 55.000 (33cl) samt 2.000 (50cl) staplat i mestadels Gösser-lådor ja hämtat på systemet. Jag väntar på att panten skall gå upp till 1:- glaset. Då kommer ja att panta rubbet, inte före. Ska bli en fin resa är det tänkt.

  Glasvän  8 december, 2010 at 10:57

  Kenneth, har du några gamla flaskor i din samling, från 1930- eller 40-talet, är samlare beredda att ge betydligt mer än 1 kr 🙂

  rosa pantern  19 februari, 2011 at 16:59

  Ja, en höjd pantkompetens när det gäller glasflaskor är väl också miljövänligt, för även om de är lite tyngre att köra ut så beslastar de väl miljön ännu mer utan pant. Vet någon hur en 50 cl glasflaska med pant ser ut?

  sussie  11 augusti, 2011 at 22:44

  Hej..inte ens Ica vet vilka glasflaskor som det är pant på.Man hittar ju inte pantmärket på dem.

  Cecilia Giertta  15 augusti, 2011 at 15:39

  Hej de flaskor som det är pant på är 33 cl flaskor som står i röda backar. Oftast lämnar man in hela backen i retursystemet. 50cl-flaskor kan vara både engångs- eller returflaskor, är det returflaskor står det ett pantmärke på. Är man osäker är det bäst att alltid lägga sina flaskor i glasåtervinningen, så blir det nya glasvaror igen. Ica ska veta vad panten är. Om panten höjs gäller den vanligtvis bara nya flaskor.

  Svampplockare  23 augusti, 2011 at 19:49

  Hittade en flaska i skogen idag. Brunt glas med texten: ”*B* 1/3 LIT.” (en stjärna till ovanför bokstaven B)

  I botten på flaskan står siffrorna ”1900+5”

  Den kanske man kan få en krona för?

  Glasvän  13 september, 2011 at 13:43

  Svampplockare, du är tyvärr lite sent ute…din flaska, tillverkad av Borensbergs glasbruk år 1905, passar inte i pantsystemet längre. Det är snart 80 år sedan flaskor för aluminiumkapsyl ersatte flaskor som förslöts med naturkork.

  Men samlare kan nog tänka sig betala någon eller några 20:or för din flaska!

  Thorsten Gillmor  23 augusti, 2014 at 22:46

  Var i Majorna, Göteborg kan jag panta röda drickabackar?

  Cecilia  25 augusti, 2014 at 12:18

  Hej Thorsten, du bör kunna panta i matbutikerna, Ica, Willys, Hemköp och Coop.

  Glasnörd  16 januari, 2017 at 14:30

  Den yngsta 33 cl jag sett är från 2013; gjordes inga beställningar 2014 och senare?

  x  30 april, 2017 at 13:36

  VARFÖR ÄR DET HEMLIGT VILKA GLASFLASKOR SOM DET ÄR PANT PÅ….

  Dan  16 december, 2017 at 22:39

  Hej!
  Vilket år kom den klassiska 33 cl. läskedrycks flaskan? Har hört att den har sett likadan ut sen 1932.
  Stämmer detta? Man ser iaf. flaskor än i dag från 60-talet iaf. Står ju två siffror ingjutet i glaset som
  tydligen ska vara årtalet.

  Mvh. Dan

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*