Statistik, Kronobergsmodellen och en partisekreterare

Míneralvatten och läsk tillhör den kategori livsmedel som enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, ökade sin volym mest under 2008. Totalt blev det en ökning av alkoholfria drycker med 12,5 procent, skriver SCB i sitt pressmeddelande. Det är roligt med statistik, även om den ibland kan kännas lite gammal. Är man nyfiken på just dryckessiffror kan man alltid kolla på vår hemsida, där finns det nyare siffror.  När det gäller mineralvatten är det förstås det svenska som vi rekommenderar, det ger knappt någon miljöpåverkan alls, vilket är mer än vad man kan säga om utländskt mineralvatten som importeras och transporteras, och där det inte ens finns ett fungerande retursystem för flaskorna.

Kronobergsmodellen finns som färdigt koncept för polisen och borde bara vara för samtliga polisdistrikt att ta till sig. Det handlar helt kort om att störa langarna och hälla ut spriten för ungdomarna som inte ska dricka. Med alkohol som säljs utan kontroll dygnet runt, borde det kanske vara något för nya justitieministern att tänka på. Vem det blir vet vi nästa vecka.

Redan nu vet vi att Sofia Arkelsten blir ny partisekretetare hos moderaterna. Det är en politiker som faktiskt arbetat på riktigt innan hon blev politiker, nämligen i livsmedelsbranschen. Kanske hon kan övertyga finansministern, som ju bör vara Anders Borg även om det heller inte är klart ännu, att inte höja skatten på lågalkoholdrycken öl. Hon vet att det skulle betyda att den okontrollerade införseln, och inte minst försäljningen av öl och sprit från gränshandeln i Tyskland, ökar ännu mer då.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*