Oroande inskränkt och okunnigt om gårdsförsäljning

Kommentarerna är många och högljudda när det gäller gårdsförsäljningen. Till och med Tidningarnas Telegrambyrå skriver att förslaget borde kastas i papperskorgen. Vad de allra flesta verkar förfasa sig över är hotet mot detaljhandelsmonopolet och den solidariska alkoholpolitiken. Vilket man bland annat kunde läsa om i SVD på Brännpunkt igår.

Men sådana inlägg är att helt skjuta över målet. Förslaget är ju lagt precis så att det inte riskerar detaljhandelsmonopolet. Vilket alla som orkar läsa igenom utredningen kan konstatera. Och inte riskerar det den  svenska alkoholpolitiken heller. De kvoter som varje försäljningsställe i förslaget ska tillåtas sälja, för ölens räkning totalt 27 000 liter, är små mängder. Pyttelite. Och det är ju det som är meningen.  Det är små mängder till ett högt pris som föregås av ölprovning och rundvandring i bryggeriet som ska få säljas. 27 000 liter öl säljer slut på max två månader och driver säkerligen ingen i vare sig för tidig död eller missbruk. Därtill är det för dyrt och för svårtillgängligt och dessutom alldeles för lite.

Den går inte alls att jämföra med gränshandel.

Debatten påminner om den hysteri som föregick debatten kring apoteksmonopolets upphörande. Och det är det ju inte alls fråga om här. Inte alls.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*