Snedvriden sockerskatt i Finland

Den finska regeringen har beslutat att sätta skatt på socker för att få in mer pengar till statsbudgeten. Godis ska beskattas för sitt socker, liksom läsk. Var sockret egentligen finns verkar dock vara ett mysterium, för i detta nya sockerskattande ska också mineralvatten beskattas. Och socker i mineralvatten är ju något som lyser med sin frånvaro, inte bara i Sverige. Men så har den finska regeringen beslutat.

Däremot ska sockret i sylt och saft inte beskattas. Och inte heller sockret i godis som kexchoklad. Att branschföreträdare för godismakare och  bryggerier har försökt få regeringen att förstå att en skatt inte kan vara så godtycklig som denna sockerskatt är inte underligt; alla lika brukar ju vara honnörsord när det gäller beskattningar överlag.  Men inte så denna gång.

Nu står bagarnas och godismakarnas och bryggeriernas hopp till EU, som kan tänkas att reagera negativt på denna godtycklighet. Den rimmar illa med grundvalarna för EUs skapande. Men en sådan reaktion kan förstås låta vänta på sig, EUs kvarnar är inte de snabbaste på marknaden.

Tills dess ha ett riktigt Gott Nytt År.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*