Inte konstigt att norrmännen åker hit

Jag såg i tidningen att HUI, Handels Utredningsinstitut, gjort en utredning beställd av bla Svensk Handel för att undersöka hur mycket pengar våra nordiska turister handlar för i Sverige. Totalt 40 miljarder totalt, konstaterade HUI. 23 av dessa miljarder kom från norrmännen som bor i ett land utan statsskuld, men med olja. Och med mycket höga konsumentpriser.

Tittar man bara på de norska alkoholpriserna jämfört med de svenska är det inte ett dugg konstigt att norrmännen kommer hit. En snabb överblick över de norska ölpriserna på Vinmonopolet visar att den billigaste 33 cl-flaskan kostar  26:50. Norska kronor, dvs upp 15 procent. En flaska! Det finns ett svenskt öl, Mariestad i sortimentet, det kostar över 30 norska kronor för en 33 cl flaska. Så tacka 17 för att norrmännen kommer hit! 23 miljarder spenderade kronor blir på nåt sätt självklart sett ur det perspektivet.

Norrmännen får, liksom våra andra nordiska grannländer, handla mellanöl i matbutiken. Ändå växer gränshandeln. Systembolagets butikförsäljning längs gränserna redovisas inte i genomsnittsköpen eftersom de sticker ut så väldigt.

Gränshandeln i Burg/Puttgarden redovisas inte heller. Men när norrmännen höjde sin alkoholskatt på vissa varor med 7 procent, sjönk försäljningen omedelbart med 6,3 procent. Så att tro att den tyska gränshandeln minskar, att den okontrollerade försäljningen till unga likväl som gamla och påverkade och missbrukande minskar med höjda inhemska skatter är att blunda för verkligheten. Den verklighet som stavas rörlighet över gränserna.

1 kommentar

    Maryellen  28 april, 2016 at 11:55

    So that’s the case? Quite a revtlaeion that is.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*