Pressmeddelanden

Mattias Grundström blir ny Alkoholgranskningsman AGM

Mattias Grundström, tidigare ansvarig för tillsynen av marknadsföring av bland annat alkohol på Konsumentverket, tillträder som ny AGM, Alkoholgranskningsman, den 1maj. Han ersätter Gun Neuman som valt att trappa ner sin verksamhet.

Alkoholgranskningsmannen, AGM, utövar tillsyn över hur de svenska bryggerierna och vin- och spritleverantörerna följer inte bara de svenska lagarna utan också branschernas egna, ofta strängare, rekommendationer. Syftet är att visa att branschen tar eget ansvar för att inte uppmuntra till alkoholmissbruk, och att man stödjer den svenska restriktiva alkoholpolitiken. Bakom AGM står Sveriges Bryggerier och SVL, Sveriges Sprit- och vinleverantörer.

AGM har hittills enbart granskat de som är medlemmar i Sveriges Bryggerier och SVL och också haft i uppdrag att fälla och också bötfälla överträdelser mot rekommendationer och lagar. Syftet har varit att i första hand få stopp på otillåten marknadsföring och i andra hand tvingas bötfälla. I och med att Mattias Grundström tillträder kommer AGM att granska all alkoholreklam i tryckt media, utomhus och på internet, inte bara den som branschmedlemmar producerar. Möjligheten att bötfälla överträdelser tas bort, däremot införs en ny regel om att offentliggöra överträdelser.

–          Jag ser mycket fram emot att få arbeta som AGM, säger Mattias Grundström som tillträder 1 maj. Egenkontroll är ryggraden i verksamheten när det gäller att skapa sunda spelregler på marknaden.

–          Mattias var vår drömkandidat, han kan branschen, han kan lyssna och är förstås juridisk sakkunnig. Det känns väldigt kul att han tar på sig det här uppdraget, säger Cecilia Giertta, vd på Sveriges Bryggerier.

–          AGM har blivit ett allt viktigare redskap för oss när det gäller att vi sätter gränserna för marknadsföringen av alkohol, och då har det varit en begränsning att bara våra egna medlemmar granskats. Utvidgningen av granskningsområdet är viktigt för hela branschen, konstaterar Erika Nylander, vd på SVL.

 

För ev information var vänlig kontakta

Mattias Grundström, AGM 0708 20 70 40

Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier 08 762 65 50

Erika Nylander vd Sprit- och Vinleverantörerna SVL, 08 762 76 25

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*