Norska censuren slår till

I Norge har motsvarigheten till Sveriges Bryggerier skapat en fantastiskt bra hemsida, Drikkeglede, med tips om vilken mat och vilket öl som passar ihop.  Men nu har censuren slagit till. Marknadsföring av öl och annan alkohol är nämligen helt förbjudet i Norge, och så har norska Hälsomyndigheten tolkat det som står på Drikkegledes hemsida. Att upplysa norrmännen om vilken öl som passar till vilken mat är helt förbjudet, anser myndigheten och hotar med vite om detta upprepas.

Påföljden av detta har blivit att varje bild på hemsidan är svartmaskerad. Någon text om vilken dryck som passar, är också förbjudet, enligt Hälsomyndigheten i Norge. Att upplysas om rätt öl till rätt mat är inte tillåtet i vårt västra grannland.

Man undrar förstås om norska Hälsomyndigheten tittat på ex Systembolagets utmärkta hemsida där dryckernas betydelse för maten och tvärtom tydligt skrivs ut för att hjälpa konsumenten att välja rätt.  Att utveckla ölkulturen, från ”supandedryck” till matdryck och folkhälsokonsumtion bygger på information, och får man inte den informationen kan knappast beteendet förändras heller.

Inte konstigt att norrmännen åker till Töcksfors och Strömstad istället.

2 Comments

    Hugo  23 augusti, 2011 at 12:26

    Det finns antagligen fler anledningar till att man åker till Sverige för att handla alkohol, antagligen är en att vi har aldeles för låg alkoholskatt hade vi höjt den och haft hådare marknadsföringsregler hade antagligen alkoholkonsumtionen minskat.
    Norge ett föregångsland.

    Cecilia Giertta  23 augusti, 2011 at 13:28

    Bra att du tycker att Norge är ett föregångsland, där får man köpa mellanöl i dagligvaruhandeln. Om man utgår från ditt resonemang, hur ser du då på vår egen gränshandel i Tyskland som ju är större än de inhemska köpen på krog och restaurang? För om jag förstår dig rätt så medger du att norrmännen handlar i Sverige för att vi har lägre skatt, vilket betyder att du också medger att svenskarna handlar i Tyskland för att de har lägre skatt. Ska vi höja skatten då?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*