Gårdsförsäljning handlar om besöksnäringen

Återigen har debatten om Gårdsförsäljning av öl och vin och sprit blommat upp. Och återigen handlar det om yrvakna missförstånd.

Att ett bryggeri ska kunna sälja fem flaskor öl till en vuxen besökare som gjort en rundvandring; fått provsmaka bryggeriets olika öl och därför vill köpa med sig det tillåtna antalet, handlar inte om att vare sig hota det svenska monopolet eller att skapa en spritbutik. Det handlar om att kunna erbjuda besökare det bryggeribryggda ölet på plats. Om just det ölet finns på Systembolaget 3, 5 eller 15 mil därifrån, eller i beställningssortimentet, saknar betydelse, eftersom det handlar om en upplevelse och en  service till bryggeribesökaren. Inget annat.

Våra nordiska grannländer klarar av denna balansgång med gårdsförsäljning och ett alkoholmonopol utan att något anklagar gårdarna för att öka alkoholkonsumtionen och underlätta för ungdomar att få tag på alkohol.

I den svenska alkoholdebatten är det väldigt lätt att skjuta på myggen och sila kamelerna. Om man verkligen är orolig över att svenska ungdomar väldigt väldigt lätt får tag på alkohol borde man se till att få kontroll på gränshandelsförsäljningen och -införseln. Ett sätt att nå dit är att sänka de svenska alkoholskatterna så att incitamentet för svensken som konsumerar själv och/eller gärna säljer vidare av den alkohol man köper i Bourg försvinner. Då får man kontroll både på försäljningen och på tillgången av alkohol för unga.

Men att hindra gårdsförsäljning med motiveringen att ungdomarna ska skyddas – det är att sila kameler. Och skjuta på myggen.

5 Comments

  John  22 oktober, 2011 at 17:08

  Hur skulle det bli om man sänkte införselkvoterna istället? då kan man ju dessutom behålla skatten! win – win!

  Håller med om att motiveringen att ungdomarna ska skyddas är lite tunn, det handlar faktiskt om hela befolkningen, inte bara ungdomar.

  Sen är det ju alltid svårt att argumentera mot någon som är ekonomiskt beroende av vilka beslut som tas. Även om jag väldigt gärna vill tro att det inte är så, men det blir bara tydligare och tydligare för var dag.

  Cecilia Giertta  24 oktober, 2011 at 08:47

  Fast vi lever i EU utan gränser, så att sänka införselkvoterna låter sig inte göras. Om du menar att jag är ekonomiskt beroende av om gårdsförsäljningen blir av eller inte så är jag anställd av Sveriges Bryggerier och det är jag oavsett om det blir gårdsförsäljning eller inte. Att tillåta gårdsförsäljning gynnar besöksnäringen och det tror jag hela Sverige mår bra av.

  Leif Antonsson  7 november, 2011 at 09:34

  Problemet är inte en eventuell gårdeförsäljning, utan garageförsäljningen!

  Leif Antonsson  7 november, 2011 at 09:36

  Problemet är inte en eventuell gårdsförsäljning, utan garageförsäljningen!

  Cecilia Giertta  7 november, 2011 at 10:03

  Håller helt med.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*