Kunskap om gränshandeln saknas

Enligt en Sifoundersökning som Carlsberg Sverige beställt vet inte 61 procent av svenskarna hur mycket skatt vi betalar för en starköl. Enligt Alna har 6,4 miljoner svenskar ett helt ofarligt förhållande till alkohol. Dagsnoteringen av hur mycket en svensk öl kostar på Systembolaget och hur mycket samma öl kostar vid gränshandeln visar på en skillnad på åtta kronor.
Alkoholtoppmötet i Helsingborg har bjudit på många spännande siffror men också en deprimerande visshet i att det saknas rena fakta om hur stor gränshandel är. Och det är denna okunskap inte bara regeringen utan också oppositionen bygger sina förslag om skattehöjningar på.
När Alcohol Update frågade riksdagsmännen i somras om de kände att det behövdes en undersökning och rapport om hur stor gränshandeln är och hur en höjd alkoholskatt skulle påverka gränshandeln svarade över 60 procent ja. De kände att kunskapen saknas.
Utan kunskap kan man inte fatta kloka beslut. Det var samtliga medverkade vid toppmötet i Helsingborg helt överens om, alla från nykterister, till tull, politiker och alkoholhandläggare.
En rejäl utredning om konsekvenserna av höjd alkoholskatt likväl som sänkt borde vara en självklarhet.
Och vill man se verkligheten vid gränshandeln och dess konsekvenser för ungdomar och okontrollerad försäljning, men man inte orkar åka till Burg, så är det bara att läsa Göteborgs-Postens fantastiska artiklar i ämnet. Journalisternas berättelse på toppmötet om hur artiklarna skapats var en beskrivning av riktigt hederligt journalistiskt grävarbete.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*