Pressmeddelanden

Rekordförsäljning i oktober för öl och cider – Ökar både på Systembolaget och gränshandeln

Den senaste försäljningsstatistiken visar att starköl och starkcider sålt rekordstora mängder under oktober månad med en total uppgång på 6,5 respektive 11,4 procent på Systembolaget. På gränshandeln var ökningen ännu större; 16,3 procent för öl respektive 18,1 procent för cider.

Totalt såldes 22 miljoner liter starköl i Sverige under oktober vilket är en uppgång med 4,9 procent jämfört med samma månad förra året. Starkcidern ökade totalt med hela 8,5 procent till knappt 1 miljon liter under oktober. Och ser man till försäljningen av dessa drycker på Systembolaget är ökningen ännu större: starkölet ökar med 6,5 procent och starkcidern ökar med 11,4 procent.

De svenska bryggeriernas försäljning till den tyska gränshandeln var dock ännu starkare. Dit såldes 3,5 miljoner liter starköl under oktober, vilket är en ökning med 16,3 procent jämfört med förra året. De svenska bryggerierna sålde också 436 000 liter starkcider till gränshandeln, en ökning med 18,1 procent. Hittills i år har de svenska bryggerierna sålt drygt 38,2 miljoner liter starköl och 7,4 miljoner liter starkcider enbart till de tyska gränshandelsbutikerna. Så det lutar mot rekord i år igen.

Även den kolsyrade läsken ökar något under oktober månad, och allra mest lightprodukterna. Försäljningen gick totalt upp med 0,8 procent, och för lightläsk ökade försäljningen ännu mer: upp 5,1 procent under oktober, och hela 9,9 procent upp för årets tio första månader.

Den långsiktiga trenden för vatten på flaska visar på en fortsatt ökning. Under 2010 noterades en ökning i försäljningen med 1,2 procent jämfört med 2009.  Och denna ökning ser ut att fortsätta eftersom försäljningen av vatten på flaska för årets tio första månader också den ökar med 1,2 procent jämfört med motsvarande period förra året. Allra mest ökar stilla vatten med närmare 20 procent sista året.

 

För ev frågor kontakta:
Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier, 08 762 65 50 eller

Fredrik Sörbom, Sveriges Bryggerier 08 762 65 51

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*