15 procents privatimport i Finland

15 procent av den totala alkoholkonsumtionen i Finland kommer från privatimport, skriver bla den finska organisationen för bryggerier och läskproducenter i ett pressmeddelande. Ciderimporten ökar, liksom  vinimporten och färdigblandad drink-import, öl ligger kvar på samma höga nivå medan den rena spritimporten minskat. I Finland och i Norge är ölet starkare i matbutikerna än i Sverige, ändå landar privatimporten från Estland på totalt 24,5 miljoner liter öl under 2011. Importen av cider landar på 7,4 miljoner liter och för vin på 11,1 miljoner liter.

Privatimpporten var som störst innan Estland gick med i EU.

I Sverige står privatimporten för runt 20 procent, beroende på vem som rapporterar siffrorna. I Finland har man ett samarbete mellan Folkhälsoinstitutet, Finansdepartementet, Alko (motsvarande Systembolaget) och branschföreningarna för att siffrorna och räknandet ska bli så korrekt som möjligt och statistiken så tillförlitlig som möjligt.

Ett sånt samarbete i Sverige är fortfarande långt bort. Trots att Sveriges Bryggerier försökt lyfta frågan vid ett flertal tillfällen. Som det ser ut idag är de siffror som Sveriges Bryggerier lämnar för gränshandelsförsäljningen  de enda kontrollerade.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*