Ölskribenternas förening värd mer i media

Det kom ett pressmeddelande om att ett antal bloggare ska starta en förening i helgen, Sveriges Ölskribenterns Förening. En förening som faktiskt redan finns sen 25 år tillbaka och som består av  i huvudsak  journalister. Att bloggosfären nu också beslutat sig för att bilda en förening för att arbeta för att det skrivs mer om öl är bara positivt, även om det skulle bli en diskussion kring namnen. Det är inte det som är det viktiga, utan att det faktiskt skrivs alldeles för lite om öl, ölsmaker, -tester och -släpp i svensk media idag, både tryckt och på nätet. Skandinaviska Ölskribenters förening blev namnet på den nya föreningen efter beslut på årsmötet.

En av anledningarna bakom beslutet att bilda den nya föreningen är att personerna bakom, bland annat Beer Sweden och Pelle Stridh, vill lyfta anseendet för öl i media. Vin och vinsorter beskrivs utmärkt, men hur olika öl smakar, vilka öl man väljer till maten och öltester överlag för en tynande tillvaro i tryckt press.

Det är bara att önska den nya föreningen, och den gamla,  all lycka och instämma i kritiken över hur media behandlar öl. Vilka papperstidningar har idag en ölkolumn som beskriver nya ölsläpp utifrån smak och känsla? Hur många tv-program finns det om vilket brett utbud i smak och färg öl har och hur väl det kombineras med mat? På rak hand kan jag nog bara säga Arbetarbladet i Gävle, och det är ganska lite, om man ska vara ärlig.

Som den nya föreningen med initiativtagaren Pelle Stridh skriver: ”Det pågår en ölrevolution i Sverige.” Och det viktigaste i den är att både stora och små bryggerier, nya och etablerade, utvecklar sitt utbud och sortiment. Det är fantastiskt roligt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*