Missa inte debatten på Newsmill om krav på en Införselutredning

För dig som gillar att debattera pågår för närvarande en nystartad debatt på Newsmill angående kravet på en Införselutredning. I måndags inledde Sveriges Bryggerier debatten, idag svarar nykterhetsrörelsen. Även om vi väldigt sällan har samma åsikter är det nyttigt med en debatt. Och en dialog. Dialogen mellan parter är det som får samhället att gå framåt; förmågan att lyssna på varandra och faktiskt lära sig och ta in andras kunskaper och åsikter. Det gäller alla parter runt ett förhandlingsbord.

Två gånger under 1900 talet lyckades politikerna i Sverige nästan döda bryggerinäringen. En gång när all starkölsförsäljning förbjöds, mellan 1922-1955 (33 år!!), och en annan gång på 70-talet när det var prat om att vi bara behövde ett enda bryggeri, och det kunde vara statligt. Sen dess har bryggerinäringen återhämtat sig och har inte varit så livaktig på över 50 år, med idag över 50 bryggerier som brygger sina alldeles egna öl. Till fromma för ölälskare och för dom som ännu inte hunnit bli det.

Det betyder förstås inte att det inte finns några hot kvar mot bryggerinäringen; att allt är frid och fröjd. Hoten finns alltid, i form av förbud, höjda skatter, klåfingrighet och okunskap. Den svenska branschen tar ansvar med utbildning och eget ansvar, med måttfullhet i marknadsföring och ett egenåtgärdsprogram som medlemmar förbinder sig att följa. Vi säger sällan att folk med andra åsikter än vi själva ljuger, även om vi ganska ofta höjer ett ögonbryn i förvåning över dumheter som cirkulerar, tex ”att vi vill sälja till varje pris”. 90 procent av oss i Sverige sköter vår ölkonsumtion och dricker måttligt och njuter.

Det är därför det är bra med debatt. Fram för fler sanningar. Och fram för fler åsikter. Tyck till!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*