Pressmeddelanden

Lyckad premiär för Ölets Dag – alltid tredje onsdagen i juli

I år var första gången som Ölets Dag anordnades över hela landet. Sveriges Bryggerier stod bakom initiativet, men erbjudandet om att hålla Öppet Hus på bryggerierna under Ölets Dag gavs förstås till alla bryggerier i Sverige.

Sveriges Bryggerier, som företräder runt 97 procent av den svenska bryggerinäringen, inkluderat vatten, cider och läsk, är stolt över hantverket ölbryggning och vill att många människor ska lära sig förstå vad ölbryggning är och hur man gör öl på ett proffessionellt sätt. Därför startades Ölets Dag med premiär 2012. Att många människor höll med om detta visar de besökssiffror som medlemsbryggerierna hade just denna dag, tredje onsdagen i juli. Många hundra procent fler människor besökte ett bryggeri denna dag, jämfört med hur besöksfrekvensen brukar vara. Och lokaltidningarna skrev om ringlande köer.

Försäljningen under juli av starköl och den starkare folkölen blev också bättre än väntat trots det dåliga vädret.

Sverige håller på att bli Öllandet Sverige. Det startas nya bryggerier på massor av platser i vårt avlånga land, och i dagsläget finns nu över 60 verksamma bryggerier, det mesta vi haft på över 50 år.

Ölets Dag innebär att bryggerierna som är medlemmar i Sveriges Bryggerier kommer att försöka hålla Öppet Hus just denna dag. Och för att det inte ska störa produktionen alltför mycket, kommer Ölets Dag ALLTID att infalla den tredje onsdagen i juli, när många av oss har semester och har lust att aktivera oss en smula.

-Att brygga gott öl är ett ganska okänt hantverk, trots bryggeriernas långa traditioner, konstaterar Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier vars medlemmar representerar 97 procent av den svenska marknaden. Vi vill visa fram hantverket, lyfta fram bryggmästarna och deras passion för drycken och visa att ölet har sin självklara plats i den svenska dryckes- och matkulturen.

-När vi bildade arbetsgruppen för Ölets Dag, som bestått av bryggmästare från stora och små bryggerier, och diskuterade hur Ölets Dag skulle vara, pratade vi om allt från tävlingar mellan bryggerierna, till att ha bryggmästartävlingar eller bara rena öltävlingar gällande smak; beskhet osv. Många av idéerna var lysande, men föll på att det måste gå att genomföra utan alltför stora ekonomiska åtaganden. Kanske blir det möjligt för oss att genomföra om några år, vem vet.

– Men vi börjar med att hålla Öppet Hus på bryggerierna under Ölets Dag, och vi bjuder självklart in handeln, restaurangerna och krogarna och även icke-medlemmar att delta och hylla Gambrinus denna tredje onsdag i juli.

PS. Enligt bryggerihistorien finns det faktiskt två sägner kring Gambrinus som är bryggeriernas skyddshelgon. Den ena är att Gambrinus var en flamländsk sagokonung, vilken enligt legenden ska ha uppfunnit ölet, och därmed blev han skyddshelgonet.

Enligt den andra sägnen är Gambrinus samma person som belgaren Jan Primus I (1254-1294). Primus avser att han var den första, andra källor kallar honom Jan av Drabant. På 1200-talet gjorde Jan Primus, (Gambrinus) hertig av Brabant och Flandern i Belgien, stora insatser för att främja ölet. Det medförde att han helgonförklarades och sedermera blev ölets konung. Mitt i Bryssel finns faktiskt hans grav än idag.

För ev frågor var vänlig kontakta:
Cecilia Giertta, vd Sveriges Bryggerier 08 762 65 50
eller:
Fredrik Sörbom, projektledare Sveriges Bryggerier, 08 762 65 51

Bryggerier som hade Öppet Hus på Ölets Dag var Sigtuna Brygghus, Gotlands Bryggerier, Grebbestads Bryggeri, Krönleins i Halmstad, Carlsberg i Falkenberg, Två Bryggare i Tomelilla, Zeunerts i Sollefteå, Dugges i Härryda, Göteborg, Åbro i Vimmerby, och Malmö Brygghus som inte är medlemmar. Jämtlands Bryggeri i Pilgrimsstad byggde ut brygghuset just då och kunde inte delta. En och annan krog hakade på, liksom fler icke medlemmar. Och dagligvaruhandeln i form av Hemköp.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*