Provköp av myndighet – inte omyndiga

Nu har enmansutredaren Göran Lundahl lämnat över sin utredning Provköpsutredningen till minister Maria Larsson. Utredningen föreslår att tillsynsmyndigheter för tobaks- och folkölsförsäljning ska få göra provköp, men att de som provköper måste vara myndiga, alltså över 18 år.

Utredaren går således på JOs tidigare klander när det gällde att i många fall provocera fram köp av folköl, något som ofta utfördes av unga nykterister i syfte att visa på den dåliga koll handeln hade på dem som satt i kassan. Handeln har tagit tag i problemet och har snart lika bra kontrollsiffror som Systembolaget. Generellt är det förstås bra att en tillsynsmyndighet får göra provköp, och det är förstås också bra att man måste vara myndig för att få göra dessa köp.

Försäljningen av folköl till tonåringar är för övrigt inte någon större fråga i dagens Sverige. Det finns billigare och starkare öl att köpa av de som handlat, eller köpt av nån som handlat, nere i gränshandeln i Tyskland. Varför besvära sig med att gå till en matbutik, när man bara ringer efter spritbilen som levererar direkt hem.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*