Och polisen i Göteborg gör ingenting…

GP, denna pigga morgontidning, uppmärksammar handeln med svartsprit igen. Som vanligt gör man det initierat och bra. Men polisen i Göteborg upphör aldrig att förvåna. För länspolismästaren i Göteborg tycker inte att det här med svartsprit och -handel är något att bekymra sig över. Dvs, inget man behöver lägga några resurser på. Det säger han i alla fall till GP. Trots att han borde känna till allt som den för med sig, som ungdomsfylla, våld, pengar till kriminella gäng, uteblivna skatteintäkter, olovlig försäljning…

I DN försöker forskare förklara varför totalkonsumtionsmodellen fortfarande är gångbar trots att den inte verkar peka på sanningen. Vet inte om man ska skratta eller gråta åt att de som ska berätta sanningen inte gör det, av politiska skäl. Som om det inte räckte med att titta på bilderna över hur Valborg firas i Uppsala för att bli beklämd.

1 kommentar

    Bo Persson  5 maj, 2012 at 12:30

    Monopolet har passerat bäst-före-datum för länge sedan. Alkohollagen talar om ”god service”. På landsbygden finns ingen service. För mig tar det 4 (fyra) timmar för att köpa några öl eller en flaska vin med bussbyten och väntetider. Eller offra lördagen och vänta 6 (sex) timmar i Östhammar på bussen hem. För de som bor och jobbar i vårt lilla samhälle (500 inv.) är lördagen enda alternativet då man ofta inte kan få ledigt från jobbet för att besöka systembolaget. Såhär ser det förmodligen ut på många orter i landet. Många som bor här åker istället till Åland för att handla alkohol
    vilket tar en dag i anspråk och man lagrar upp stora mängder hemma vilket medför att man dricker alldeles för mycket. Alkoholförsäljningen från Ålandsfärjan är förmodligen inte heller medräknad i totalkonsumtionen. Det enda monopolet genom sina långa historia lyckats skapa är det s.k.
    vikingsupandet, när man väl lyckats bärga hem de svåråtkoliga dropparna sätter man i ssig allt för mycket på en gång. De långa resorna och lagringen hemma – bor vi DDR? Här på landsbygden läggs de små livsmedelsbutikerna ner p.g.a. dålig lönsamhet då man åker till centralorten för att köpa alkohol och passar på att handla mat samtidigt. Ett effektivt sätt att ta död på småbutikerna och då naturligtvis landsbygden. Någonstans borde ju förståndet få segra och låta livsmedelshandlarna, speciellt på landsbygden, sälja alkohol direkt över disk. Det skulle dessutom spara på miljön att göra sina inköp av mat och alkohol lokalt då de flesta åker bil. Det är märkligt att Sverige fick behålla sitt monopol då det dessutom sndvrider konkurrensen – självklart gynnas de butiker som ligger nära ett systembolag. Mig veterligen finns heller ingen forskning där man kopplar ihop närhet till en systembutik och konsumtionsmängd – dricker man mer om man bor granne med systembutiken eller långt ifrån? Det finns inga ursäkter kvar längre för att behålla monopolet. Låt svenskarna bli myndiga och ge oss samma rättigheter som man har det i det fria Europa.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*