Langning inget att förvånas över

Lite yrvaket berättas det i radions P1 att ungdomar har väldigt lätt att få tag på alkohol. Det är inte så konstigt och det är något vi inom bryggerinäringen försökt få politikerna att förstå under flera års tid. Att de tycker något först nu får man väl tolka som man vill, men när ölet i gränshandeln kostar 4 kronor och samma öl på det svenska monopolet kostar 12 kronor, när mängder av människor går arbetslösa och de kriminella nätverken och den organiserade brottsligheten växer, så är det inte så konstigt att det är mycket enkelt att få tag på alkohol. Trots att det inte är lagligt.

Den svenska medicinen har hittills varit att höja skatterna. Den danske finansministern Margrethe Vestager sa till den Europeiska Bryggarorganisationen i fredags på ett möte i Köpenhamn att ”höja skatterna stoppar ingen 15-16-åring från att dricka alkohol”. Se där en minister med fötterna i verkligheten. Tänk om de svenska ansvariga politikerna hade fattat det också.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*