Höjd skatt gav även Danmark ökad gränshandel

När regeringar höjer skatterna får till och med Danmark problem med stor gränshandel.De danska köpmännens organisation  DSK rapporterar att nästan sex av tio danskar det senaste året har köpt öl och läskedrycker i tyska gränshandelsbutiker. För fyra år sedan var siffrorna de omvända, då svarade 62 procent att de aldrig eller nästan aldrig handlade på andra sidan gränsen. 

Förra året exporterade danska bryggerier 1,2 miljarder enheter till de tyska gränshandelsbutikerna, vilket motsvarar ungefär400 miljoner liter läsk och öl. De svenska bryggerierna exporterade i fjol drygt 50 miljoner liter öl och cider till samma butiker. Att köpintresset i gränshandeln växer i takt med ökade skatter hemma, och att man på det sättet totalt tappar kontrollen över de egna invånarnas konsumtion, torde därmed vara klarlagt. Än en gång.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*