Väldigt lätt för elever få tag på öl enligt Espad

Det är lättare för svenska elever och studenter att få tag på öl än vad det är för den genomsnittliga EU-studenten, trots att Sverige har ett försäljningsmonopol. Det visar den allra senaste ESPAD-studien som presenterades strax före sommaren. Ännu enklare är det att få tag på sprit, enligt samma studie, som intervjuar runt 100 000 studenter i Europa. Espad-undersökningen genomförs vart fjärde år på uppdrag av EU och undersöker elever/studenter som är 15-16 år gamla.

75 procent av de svenska eleverna/studenterna uppger att det är mycket lätt att få tag i öl, och 64 procent uppger att det är mycket enkelt att få tag i sprit. När det gäller öl ligger svenska studenter två procent över EU-snittet och när det gäller sprit ligger svenska studenter 11 procent över snittet av de som tycker det är mycket lätt att få tag på dricka. Det är ganska häpnadsväckande siffror, inte minst med tanke på att svensk alkohopolitik fortfarande verkar tro att det räcker med att ha ett monopol för att hålla konsumtionen nere. De här siffrorna visar att det inte är så enkelt och att det behövs en rejäl funderare på hur man ska kunna förebygga konsumtion bland unga.

Helt klart är att det inte hjälper med att tro att konsumtionen minskar med hjälp av de officiella siffror som presenteras med mycket ojämna mellanrum.

1 kommentar

    Helene  28 april, 2016 at 17:49

    I came, I read this article, I coqneured.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*