Bryggerierna tar igen försäljningen i gränshandeln

Systembolagets siffror för försäljning i tredje kvartalet visar en nedgång för cider och öl. I gränshandeln fortsätter både öl och cider att öka visar siffrorna från Sveriges Bryggerier. Och det rejält. Ölexporten för svenska bryggerier ökade med drygt nio procent och ciderförsäljningen med drygt sex procent under det tredje kvartalet juli-september.

Totalt exporterade de svenska bryggerierna närmare 12 miljoner liter öl under tredje kvartalet, och 2,5 miljoner liter cider till gränshandeln. Samma period visar Systembolagets siffror att både öl- och ciderförsäljningen minskade, och cidern rejält, tillsammans med blanddrycken närmare 5 procent.

Fortfarande är det öl som är den dryck som säljs allra mest på bolaget i antal liter, nästan 62 miljoner liter i tredje kvartalet medan motsvarande siffra för vin är 50 miljoner liter och för cider drygt fem miljoner liter. Mätt i ren alkohol ökade försäljningen  på Systembolaget med 0,9 procent av vilket merparten kommer från vin och sprit. Öl och cider är de alkoholsvagare alternativen.


Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*