Centern kräver Införselutredning

Gör en Införselutredning. Det är vad två ledamöter inom centern, Karin Nilsson och Johan Linander, kräver i en motion. Flödet av alkohol från gränshandeln är okontrollerbart och vi vet inte de faktiska siffrorna, menar de båda motionärerna som oroar sig för att de svenska ungdomarna dricker allt mer svartsprit.

Säkerligen räknar de in även öl och cider i sin oro. Runt 100 miljoner liter öl och cider förs varje år från gränsen in i Sverige, skattefritt och okontrollerat. Att nykterhetslobbyn och andra vill göra gällande att dessa siffror är ”lobbyism från alkoholindustrin för att få sänkta skatter” visar bara hur lite de förstått av problematiken i det hela.

Redan för 20 år sen varnade Bryggareföreningen för den okontrollerade försäljningen, på grund av de stora skatteskillnaderna mellan Sverige och ex Tyskland och Danmark. Fortfarande är skatteskillnaderna enorma. Och gränshandeln minskar inte.

Vi får väl se om centern får med sig allianskamraterna i detta krav. Hoppas går ju alltid. Och tillsätts en utredning,vore det väldigt bra om den personen gick in i sitt uppdrag utan politiska motiv bakom.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*