Coladryckerna dominerar läskkonsumtionen

55 procent av läsken vi dricker i Sverige är Cola-drycker. Sju procent av läsken är must. Det visar en sammanställning över dryckeskonsumtionen som Delfi gjort. Svensken dricker i snitt 1,3 liter läsk i veckan, en medelkonsumtion i Europa. Mest läsk dricker tjeckerna, minst läsk dricker letterna.

På ölsidan konstaterar Delfi att vi dricker mindre i Sverige idag än vad nunnorna gjorde på Gotland under medeltiden. Nunnorna drack fem liter öl i veckan, idag orkar vi knappt peta i oss en liter i veckan.  Att det numer är starkölen som säljs mest och folk och lättöl som tappat har vi konstaterat tidigare. 480 miljoner liter öl såldes under förra året och av det utgjorde starkölen 64 procent och folkölen 30 procent. Den svenska ölkonsumtionen hamnar på plats 35 plats i världen. Även här toppar tjeckerna.

1 kommentar

    Lovisa  10 oktober, 2015 at 14:55

    Hej!

    Jag studerar vid högskolan i Skövde och gör ett arbeta i kursen CSR. Jag studerar vattenåtgången i samband med läskproduktion. Ungefär hur mycket vatten går det åt för att producera en liter läsk? Skiljer det sig mellan de olika bryggerierna? Har Sveriges bryggerier något gemensamt tänk om hållbarhetsarbete, hur ni ska minska vattenåtgången i era bryggerier? Eller vad ni kan göra för att ersätta en del av vattnet ni använder er av?

    Mvh Lovisa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*