Karamellfärg förbjuds i maltdrycker- men inte i öl

EU gör det – igen. Ni kommer kanske ihåg det där med bananerna som inte fick vara för böjda och gurkorna som skulle ha en viss längd och…ja listan på konstiga och onödiga beslut från EU kan dessvärre göras ganska lång.  Till listan kan nu läggas beslutet att förbjuda karamellfärg i maltdrycker. Detta ska införas från 1 juni i sommar, och beslutet välkomnas av många som anser att det är helt rätt att karamellfärg inte ska finnas i öl.

Men karamellfärgen kommer även fortsättningsvis få finnas i öl. Det är i maltdrycker den förbjuds. Inte i öl.

Vän av ordning undrar förstås vari skillnaden ligger mellan maltdryck och öl, men hittills har jag inte lyckats få fram ett entydigt svar.

Men beslutet innebär, så vitt jag förstår, att de bryggare som vill använda karamellfärg i sina maltdrycker sannolikt kan fortsätta med det, om man kallar sin dryck för öl. Medan de bryggerier som framställer maltdrycker och vidhåller att det är det de gör, får sluta med karamellfärg, om man nu använde det.

Vad det betyder för julmusten är en annan sak, den innehåller ju både malt och karamellfärg, men säljs ju inte som  maltdryck precis och berörs inte av EU i det här fallet.

Ibland känns väl besluten i EU inte helt genomtänkta. Om man säger så.

12 Comments

  Jan  9 januari, 2013 at 11:00

  EU har ingen reglering på bananer, det är en ren myt.
  Det finns en reglering på gurkors böjning, men den är för att gurkorna ska vara enklare att transportera (det tar mindre plats att frakta raka gurkor än böjda).

  Catrine  9 januari, 2013 at 12:25

  Åh, vad jag skulle önska att smarta människor slutade sprida myter. Här är en länk med fakta: http://ec.europa.eu/sverige/eu_facts/euromyths/index_sv.htm

  Cecilia G  9 januari, 2013 at 12:40

  Hej tack för länken Catrine. Jag vill inte föra myter vidare och lovar att kolla länken i framtiden. När det gäller malten är det dock tyvärr ingen myt.

  Micke Sjögren  9 januari, 2013 at 12:50

  Påståendet om julmusten är då fel enl:
  http://ajour.se/nej-julmusten-kommer-inte-att-forbjudas/

  Billy Kropotkin  9 januari, 2013 at 14:20

  Ja, du Micke… Artikeln du länkar till säger mycket riktigt att julmust inte skall förbjudas. Och källan till det påståendet är just det blogginlägg här ovan som du säger har fel om julmusten.

  Tänka efter lite innan man skriver….?

 • Pia söderberg  12 januari, 2013 at 23:30

  Köpte Bacardi breezer i Danmark… På etiketten står..farvestoffer karamel E 150D, E 129,
  E 123. Indeholder maltol.

  http://www.goodguide.com/ingredients/166665-maltol

  Pia söderberg  12 januari, 2013 at 23:39

  Hej, du som skrev julmusten kommer inte att förbjudas…Betäckning med Ä betyder att en häst, ko eller något annat djur blir befruktat, paras (parar) med, så det ska bli ungar…
  Däremot beteckning med E betyder att definieras som, kallas, osv….

 • celine small phantom bag  2 juli, 2013 at 15:58

  Thanks, I have just been searching for information approximately this subject for a long time and yours is the best I have came upon till now. However, what concerning the bottom line? Are you positive concerning the source?

  Cecilia  4 juli, 2013 at 16:11

  Dear Celine, yes I am poisitive concerning the source.

  Kommentera

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  *