Finska ölskattehöjningen skapade försäljningsdipp

Skattehöjningen på 15 procent har fått den finska inhemska öl- och ciderförsäljningen att dippa rejält. Det skriver den finska bryggareföreningens branschorganisation i ett pressmeddelande. Försäljningen backade med 6,2 procent eller närmare 52 miljoner liter under 2012. Det i sin tur betyder att staten tappade 53 miljoner Euro i inkomst- och punktskatter.

Det är förstås vansinnigt att tro att man kan öka inhemska skatter och därmed få ökade statliga inkomster när det är så enkelt att handla sin alkohol utomlands, på båtar eller i gränshandel. Det insåg den danska regeringen som tog bort sin skattehöjning på socker och läsk och som också lät bli att höja ölskatten. Men den finska regeringen har uppenbarligen inte samma kontakt med verkligheten som den danska, och här se man nu resultatet.

I Sverige tappar redan idag den svenska staten inkomster på omkring 1 miljard kronor i missade skatter på grund av den stora införseln som ligger runt 100 miljoner liter per år. Man får hoppas att den svenska regeringen har bättre kontakt med verkligheten än den finska.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*