England sänker ölskatten för pubarnas skull

England ska sänka ölskatten. Detta för att rädda det kanske mest engelska av allt; nämligen pubarna. Sen den engelska regeringen infört årligen återkommande ölskatter, har antalet besökare till pubarna minskat dramatiskt. Mängder av pubar har tvingats slå igen. Istället har engelsmännen anammat det beteende som vi svenskar hade för 20 år sen; vi satt hemma och drack innan vi gick ut. Och blev fullare än om vi hade stått och hängt i en pub, med den kontroll omgivningen utgör.

Detta har nu den engelska regeringen insett, och föreslår därför en sänkt ölskatt; för att rädda pubarna, den engelska ölen och arbetstillfällen.

I Finland ska man höja skatten på öl och vin och sprit. Detta inte av folkhälsoskäl utan för att staten behöver få in mer pengar till kassan. Att höja skatten på enskilda varor för att få in mer pengar, har visat sig vara ett tveksamt sätt att gå fram på i den EU-värld vi lever i. Se bara på Danmark som nu tvingas krypa till korset och sänka skatterna på öl och socker för att få hem handeln till det egna landet igen. Det är alltså inte säkert att Finland får in mer pengar till statskassan bara för att skatten höjs.

I Sverige förlorar statskassan en miljard kronor om året i uteblivna skatter, på grund av den ökande gränshandeln.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*