Grattis Danmark-ni gör det igen

Danmark vill chocksänka priset på öl, skriver Aftonbladet. Det är fantastiskt att den danska regeringen återigen väljer att se verkligheten och inte, likt den svenska, gömma sig bakom felaktiga rapporter från de håll som vill se höjda skatter och fler förbud.

Tänk om den svenska regeringen kunde göra detsamma.

Verklighets-seendet gör att den danska regeringen föreslår en halvering av den danska ölskatten, för att danskarna inte ska fortsätta att åka till gränsen och handla all dryck i Tyskland. Den danska regeringen tror att halveringen kommer att minska gränshandeln med 20 procent, och också att den kommer att minska miljöpåverkan med 70 000 ton koldioxid. Danmarks regering räknar med att en tredjedel av all dryck som konsumeras i Danmark, är köpt i gränshandeln.

I Sverige består stora delar av konsumtionen också av dryck som är inhandlad på gränshandeln. Betydligt mer än den alkohol som säljs på krogar och restauranger, betydligt mer än folköl. Människor köper gränshandelsöl året runt, dygnet runt, utan ålderskontroller och nykterhetskontroller. Men den verkligheten väljer den  svenska regeringen att inte se. Till skillnad från sina danska kolleger.

Danskarna, även de som är toppolitiker, har uppenbarligen närmare till verkligheten än vad de svenska politikerna har. De väljer också att stödja den inhemska näringen, i det här fallet bryggerier och bryggeriarbeten. Det är bra.

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Du kan använda dessa HTML-taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*